barthez2 Opublikowano 19 Lipca 2008 Autor #11 Opublikowano 19 Lipca 2008 Bardzo proszę o jakieś info o tym substracie bo nie znam niemieckiego.
czester_ Opublikowano 19 Lipca 2008 #12 Opublikowano 19 Lipca 2008 Substrat to poprostu handlowa nazwa tej ceramiki i nic więcej. No chyba ze się byle:D
ibanez Opublikowano 16 Sierpnia 2008 #13 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Podłacze się do tematu.Zakupiłem do Eheima 2215 2 litry substrat pro i 1 litr Mech.Czy na poczatek filtracja zewnętrzna taką iloscia wkładu bedzie wystarczajaca?(doadam jeszcze 2 gąbki).Moje 240 litrów będę filtowac dodatkowo wewnetrznym fluvalem 4+ z gąbką.
ibanez Opublikowano 17 Sierpnia 2008 #14 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Poczytałem troche na forum i widze że raczej ludzie preferują wypełnienie całego filtra ceramiką biologiczną.Jednak w instrukcji filtra jest pokazane iż najpierw woda powinna przejść przez ceramikę MECH aby przefiltrowac zanieczysczenia zanim wpadnie na ceramikę biologiczną Substrat....
danielj Opublikowano 17 Sierpnia 2008 #15 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Poczytałem troche na forum i widze że raczej ludzie preferują wypełnienie całego filtra ceramiką biologiczną.Jednak w instrukcji filtra jest pokazane iż najpierw woda powinna przejść przez ceramikę MECH aby przefiltrowac zanieczysczenia zanim wpadnie na ceramikę biologiczną Substrat.... Wszystko dlatego , że przeważnie stosują prefiltry na wlocie do filtra , więc stosowanie mech mija się z celem:)
ibanez Opublikowano 17 Sierpnia 2008 #16 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Wymieniłem w sklepie ceramikę Eheim mech na 2 litry Eheim substrat pro.Jeśli chodzi o filtrację sprawę więc będę miał zamkniętą tzn : -filtr zewnętrzny eheim 2215 wypełniony całkowicie ceramiką biologiczną ( 4 litry ) substrat pro z dodanym prefiltrem z gąbki na wlocie rury zasysającej -filtr wewnętrzny fluval 4+ wypełniony gąbką. Czy do 15 rybek w akwarium 240 litrów taka filtracja się sprawdzi? Może ma ktoś z was taki zestaw?
meth Opublikowano 18 Sierpnia 2008 #17 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 4 litry ceramiki eheima na 15 szt. pyszczaków spokojnie wystarczy, (przy prawidłowym karmieniu )
Rekomendowane odpowiedzi