Skocz do zawartości

NO2 i NO3 czy to normalne ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was wszystkich a mianowicie robie podmiane 20l dodaje nitrivec ale co szczególnego sie dzieje? a mianowicie dzisiaj zrobiłem testy przed podmianką i są następujące NO2 0,8 NO3 40 PH 8 TwO 10^n TwW 10^n .

Co wy na to ?

Z przykroscią dodam ze z demasoni zostało 3 i 1 saulosi. Pozdrawiam

Opublikowano

No, nic z tego nie bedzie, oddaj ryby, chocby za darmo i daj zbiornikowi dojrzec, podmiany Ci nic nie dadza w tym przypadku.

Nie wierze, ze bianak sie ustabilizuje skoro ryby kupkaja ,bakterie nie daja rade w z przerobieniem no2 na no3..

Nawet jak przestaniesz karmic ryby imo sytuacja sie nie zmieni..

Opublikowano
Tylko, że większość tych, którzy wpuścili ryby do nieustabilizowanych baniaków raczej ich nie wyciągną. Częściej na cud liczą :) A to blokuje wszelkie drastyczne metody. Sabotage dobrze określił moje obawy dotyczące tej podmianki. Tak duża ilość świeżej wody zawsze w jakiś sposób zaburzy harmonie i dojrzewanie

Co znaczy w jakiś sposób zaburzy? Jeśli woda która jest wlewana ma taki sam lub podobny skład do wody którą masz w akwa to co ma się zaburzyć?

>mariope naprawdę posłuchaj ostatniej rady sabotage.

Opublikowano

Co znaczy w jakiś sposób zaburzy? Jeśli woda która jest wlewana ma taki sam lub podobny skład do wody którą masz w akwa to co ma się zaburzyć?

>mariope naprawdę posłuchaj ostatniej rady sabotage.

Oznonowana kranówa to nie ten skład wody co dojrzewające akwarium. Labeo rozumiem Twoje racje, ale to dyskusja nie na ten topic. Mariope posłuchaj ludzi i oddaj ryby szkoda, żebyś na starcie przygody z malawi stracił wszystkie pyśki. Będziesz miał dojrzały baniak to wpuścisz sauloski i już.

Opublikowano

Witam was wszystkich chciałbym tylko powiedziec ze wasze rady przyczyniły sie do tego ze moj nieszczęsny zbiorniczek sie powoli stabilizuje NO2 leci na pysk NO3 spada mam nadzieję że bedzie ok dodam ze okrzemki sie tak posiały ze chej ale to co wyczytałem jest na dobrej drodze. Po wstawieniu zdjęcia do galerii z akwa postanowiłem zrobic przemeblowanie po ustabilizowaniu wstawie fotke . Codziennie robie podmiane 20l i nitrivec czekam z niecierpliwością na końcowy efekt pozdrawiam mariope Brzeg

Opublikowano

No ciesze się, że w końcu zaczyna Ci sie układać to akwa. Monitoruj, czekaj i będzie dobrze :)

A tak podsumowując topic. Nie lepiej było na początku okazać nieco więcej cierpliwości i poczekać te dwa tygodnie? I ryby by ocalały i Ty byś się nie denerwował.

Opublikowano

No tak będę obserwował, pilnował aż sie unormuje tylko jak jeszcze długo? chciałbym zrobic przemeblowanie ale poczekam na NO2 aż spadnie. Dziwne jest to ze synek ma kule a w nim 3 rybki i napowietrzacz i tam NO2 jest niewykrywalne i na dodatek smieje sie ze mnie urwis mały. Czekam czekam czekam .... Pozdrawiam mariope Brzeg

Opublikowano

Będziesz czekał, aż Ci się ustabilizuje, tyle to będzie trwało : :twisted:

Co do kuli, to powiem Ci, że furory to tu nie zrobisz chwaląc się tym ala-akwarium. Raczej tu kul się nie lubi, bo ten wynalazek nie nadaje się do hodowli jakichkolwiek ryb.

Twój synal nie ma no2, no bo skąd? Ono wytwarza się w czasie dojrzewania. Nie ma tam właściwie żadnej filtracji, a zanim akwarium w ogóle pomyśli o dojrzewaniu, to dostaje świeżą kranówę bez no2. I tak w kółko.

Opublikowano

Witam ponownie zrobiłem własnie testy i wyszły nastepująco NO2 <0,3, NO3 0-5 zoolek, PH 8, TwO 10^n, TwW 8^n mam pytanie czy to jest ustabilizowany baniaczek?