Skocz do zawartości

Zmiana jednej groty i porblem samca Sauosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wlasnie, w zwiazku z checia modernizacji akwa pozbylismy sie z akwa jednej duzej lawy zastepujac ja mniejsza

kamien ten tworzyl z drugim kamieniem grote , aktualnie ta grota jest troche nizsza.

Problem polega na tym iz aktualnie sa 2 groty, prawa zajmuje jeden samiec, lewa (ta przebudowana )

zajmuje/zajmowal drugi.

No i problem polega na tym ze po tej modyfiakcji "lewy" samiec czesto blaknie, traci kolory, nie kopie juz dolka w grocie

i stal sie plochliwy oraz rzadziej przebywa w grotce - trwa to juz 2 dni.

Zastanawiam sie czy dla jego dobra nie wrocic z tym starym kamieniem ?

Co wy na to ?

Opublikowano

niestety powrót do poprzedniego ustawienia może niczego nie zmienić.

A taka sytuacja mogła być dla jednego z samców bodźcem, że moze sam panować w akwarium i moze już nie popuścić drugiemu.

Opublikowano

Dokladnie jak mówi yaro. Dodatkowo także pamiętaj, że ryby cały czas Ci rosną. W przyszłości co już się klaruje możesz mieć nawet jednego dominata w całym akwa i nic nie poradzisz.

To urok pyszczaków;)

Opublikowano

Powrot do starego ustawienia, jak mowili poprzednicy moze niewiele dac. Zmaina otoczenia, wplynela stresogennie to fakt, jesli jednak w ciagu pare najblizszych dni samiec nei powroci do poprzedniej formy, mozesz bcy raczej pewien ze zmienila sie hierarchia zbiornika i teraz jest tylko jeden dominant, kopiacy, prezacy sie.. Bywa

Opublikowano

I niestety nie ma co się martwić bo tylko przestawiając kamienie to to przyspieszyłeś, a tak pozostawało to tylko kwestią czasu, wydaje mi się ze w puźniejszym czasie i tak do tego by doszło.

Opublikowano

Ja dziś musiałem usunąć część kamieni aby wyłowić inkubującą samiczkę Saulosi.

I pomimo tego, że starałem się poustawiać wszystko tak jak było to i tak były drobne różnice.

A te spowodowały walki :)

Niewiarygodne jak szybko mój samiec beta się wybarwił (30 minut) ale szybko mu alfa pokazał jego miejsce i znów beta jest żółtkiem :)

Ale obserwacje walk i kombinacji bomba!

No i po raz pierwszy zaobserwowałem młokosy Melanochromis dialeptos walczące o dominacje.

Pozdrawiam!