Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej!

hmm na początku to wypadałoby się przywitać, bo jeśli siedzę na forum to zazwyczaj w dziale spotkania:P, ale w najbliższym czasie postaram się to zmienić:), a ci co mnie znają to raczej z czata/spotkań niż z forum...

no ale wracając do tematu to wkrótce chciałbym zmienić obsadę w akwa i myślę o 1 gat. demasoni w 200l, co o tym sadzicie i ile byście do niego wsadzili rybek i jak ilościowo samców-samic?(chodzi mi o to ile na początek i do ilu później zredukować)

z góry dzięki za pomoc

pzdr

PS kupie młode demasony:P

PS2 sprzedam/oddam pięknego, doroslego samca L. sp. Mbamba, + 3 średnio piękne(tez samce....)

Opublikowano

kupisz młode demasony ale i wśród dorosłych ciężko jest poznać któy to samiec a który samica, więc kup 8 - 12 szt. a demasonki same sie ułożą.

Opublikowano

Wydaje mi się, że trudno odpowiedzieć na to pytanie. W 100cm będziesz jednym z nielicznych który trzyma demasony. Raczej musisz obserwować i na bieżąco reagować. To chyba będzie najlepsza droga do redukcji.

Opublikowano

Zanim zaczniesz redukować, musisz mieć pewność co do płci, a tu mkoże być problem. Ale te 10-12 sztuk, to raczej optymalny wybór. Faktycznie nie pamiętam, żeby ktoś miał te ryby w 100cm, więc ciężko o opinię popartą własnymi obserwacjami.

Opublikowano

hehe no coz, ktos zawsze musi byc tym pierwszym:)

jeszcze jedno pytanie mam, czy demasony potrzebuja duzej ilosci kryjowek, czy starczy im miejsce miedzy otoczakami?

pzdr

Opublikowano

Ja bym Ci proponował kupić z 15 sztuk, z czasem jak rybki urosną to nie będziesz miał problemów z odróżnieniem samców i sam zobaczysz jak ryby sie ułożą, osobiście uważam, że w takim akwarium będzie tylko 1 samiec dominujący, reszta samców będzie dostawać lanie, może i się nie pozabijają, ale widok samca pływającego bokiem przed dominantem i chowanie się po dziurach zdominowanych/ego z pewnością nie będzie fajny. Miejsce z kryjówkami jak najbardziej są wskazane, szczególnie dla samic, gdyż i one są agresywne wobec siebie, szczególnie inkubujące, więc miejsce im się przyda, natomiast samce raczej wybierają wierzchołek kamienia jako "centrum" terytorium i go strzegą bardzo pilnie.