Zealota Opublikowano 17 Czerwca 2008 #61 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Kubeł jak najbardziej ok, towar z extraklasy i w środku świetne wkłady, więc spokojnie da radę. Ale mariope ma na 112 l ex 600, też spokojnie wystarczy. Kwestia taka, że jaki by kubeł nie był to jakiś czas minie, zanim się bakterii natworzy.
pastel Opublikowano 18 Czerwca 2008 Autor #62 Opublikowano 18 Czerwca 2008 No wiec NH4 wyszło... na minusie... barwa jest jasniejsza lekko od zerowej! jasno zolta!
pastel Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor #63 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Dzisiejsze testy: KH - 8 PH - 7,6 NO2 - 0,2 NO3 - w skali to jest 80 a 120 (ciemny pomarańcz, ale nie lekki róż), na oko to by bylo 100 NH4 - poniżej 0 TRAGEDIA!!!!!!! :oops: Kubeł jeszcze nie przyszedł... Na dniach powienien być...! Dlaczego KH i PH maleje, a NO2 i NO3 wzrasta? Czy to efekt karmienia?
grzechp Opublikowano 22 Czerwca 2008 #64 Opublikowano 22 Czerwca 2008 TRAGEDIA!!!!!!! Kubeł jeszcze nie przyszedł... Na dniach powienien być...! Panika na bok, póki co podmianka części wody
Zealota Opublikowano 22 Czerwca 2008 #65 Opublikowano 22 Czerwca 2008 No niepiękne wyniki Ci poszły. Tak jak poprzednik pisze, rób z 30 % podmiany, wypłucz wewnętrzne w wodzie z akwa z syfu, podkurzaj dno, rusz kamienie, żeby jak najwięcej no3 wywalić z wody. I nitravec. edit: A ile karmisz i czym? Póki baniak świeży karm oszczędnie, żeby ryb nie zagłodzić, ale bez szwedzkiego stołu tam.
pastel Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor #66 Opublikowano 23 Czerwca 2008 karmie dwa razy dziennie, to jest jakas tania spirulina i wybarwiajacy tropicala, co tydzien salata. dno odkurzam co 2 dzien i dolewka 15L, wczoraj 30L.
czester_ Opublikowano 23 Czerwca 2008 #67 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Pokarmów to sobie dokup bo to co teraz masz nie wystarczy.
pastel Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor #68 Opublikowano 23 Czerwca 2008 przyszedł filtr, dzisiaj montaż. ale zapomnieli dolozyc prefiltr. czy moge go podlaczyc tak jak jest, a za kilka dni zamontowac prefiltr?
M_sobo Opublikowano 23 Czerwca 2008 #69 Opublikowano 23 Czerwca 2008 jak Ci ryb nie wciągnie to możesz dać bez prefiltra
pastel Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor #70 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Filtr już chodzi, rzeczywiście bardzo cichy. Zrezygnowałem z deszczowni, bo była krótka (moja kurtyna jest nieco dłuższa). Niestety dziurki awaryjnej nie mogę zrobić, bo wąż nie włazi mi do akwarium tylko rurka. Nie chcę jej kłuć, bo pewnie pęknie. Prefiltr dzisiaj założyłem. W związku z tym, że już mam kubełek mam kilka pytań: 1. Czy mogę teraz ograniczyć podmiankę wody, np.: raz w miesiącu 30L (10%), czy może mniej lub rzadziej. Tylko, że mam teraz dużo NO3 - między 80/100. Ale może w póżniejszym czasie będzie to możliwe? 2. Kiedy wyczyścić ten filtr, podobno jak zacznie głośniej chodzić? Czy to prawda? 3. Co z karmieniem, ograniczać? Czy sypać dwa razy dziennie.
Rekomendowane odpowiedzi