Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie serpentynit raczej w nieznacznym stopniu zmienia parametry wody. Kiedy uruchamiałem akwarium, na początku nie podnosiłem ph i twardości sztucznie za pomocą sody oczyszczonej, to nie zauważyłem znacznego wzrostu parametrów. Nie wypowiadam się jednak autorytarnie, bo za krótko to obserwowałem, a zresztą chyba kamień kamieniowi nie równy. Zauważyłem np, że częśc moich serpentynitów ma takie "marmurkowe" narośle. Kto wie, czy one czegoś tam do wody nie uwalniają.

Ostatnio zarzuciłem jednak stosowanie sody oczyszczonej. W sklepie poleconym przez Mjunszajn fachowiec od roślinnych nie miał wprawdzie Aquadur Malawi, ale polecił swój produkt PlantaActiv Aquamineral. Są to minerały do uzdatniania wody osmotycznej: K, Mg, Ca, Na, S, Cl. Zakupiłem, będe testował w swoim akwarium.

Zanim nabyłem ten preparat starałem się znaleźc coś więcej w necie na jego temat. Trafiłem na Forum Dyskusyjne Miłośników Roślin Wodnychn oraz taką oto dyskusję:

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 907b24f684

Dowiedziałem się niewiele, ale jak widac nie tylko u nas na galerii są ostre spory w tematach okołoakwarystycznych.

Opublikowano

Myślę, że dobrze byłoby poznać odpowiedź na pytanie „Ile tego kamienia (np. wapienia) potrzeba aby ustabilizować ph, osiągnąć wymagany bufor?”.

Spotkałem się z opinią, że potrzeba go dość sporo (bez konkretów) ale na tyle dużo, że np. grys w kubełku niema sensu, bo będzie go za mało aby znacząco wpłynął na wodę, w sumpie chyba już się można pokusić.

W akwarium można już dąć sporo wapieni, piaskowców (chociaż te nie wszystkie wpływają na wodę) ale czy jeden mały kamień wystarczy czy musi ich być znaczna ilość? Ph podnosi także z tego co pisze leeri tło z ceresitu, a konkretnie sam cement. W galerii jest spore akwa, którego właściciel pisze, że trzyma wapienną kostkę „pumeksu” w celu stabilizacji parametrów – imho taka mała kosteczka nic nie zdziała.

Ja dodaje przy każdej podmianie aquadur, nie tylko ze względu na ph/kh, tło z ceresitu i wysokie ph/kh w kranie – kłopotów z parametrami niema ale myślę że największy wpływ na to ma aquadur malawi. Mam też ok. 50kg serpentynitu i jest na nim trochę białych narośli, ale czy one mogą znacznie wpływać na wodę?