Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, spodobaly mi sie dwa bardzo fajne gatunki jakimi sa Pseudotropheus msobo 'Magunga' i Pseudotropheus elongatus 'Chewere'. I tutaj moje pytanie czy mozna trzymac je razem w takim akwa jak podalem w tytule??Mam nadzieje ze mi cos podpowiecie :wink:

Opublikowano

Wszystko można, co nie znaczy, że wszystko jest odpowiednie dla ryb. Tak w ramach czepiania się słówek, bo często forumowicze pytają się, czy można to, czy można tamto. A kto Ci zabroni?

Co do takiej obsady - ja nie widzę przeszkód. Po 2 samce z gatunku powinny się wybarwić i żyć zgodnie.

Opublikowano

Wiem ze nikt mi nie abroni i moge zrobic co chce, ale wolalbym jednak tak zeby bylo dobrze dla ryb :wink: . Dzieki za odpowiedz. A jeszcze jedno pytanie to w jakich haremach powinienem je trzymac??

Opublikowano

Mam te gatunki razem w 150cm i nic się złego nie dzieje. Natomiast moim zdaniem 35cm szerokości akwa to za mało, ale ktoś mi ostatnio powiedział, że jestem zbyt rygorystyczny w tej kwestii. Kisor napisał - -po 2 samce. Może być ciężko. Na pewno nie więcej.

Opublikowano

Ja mam jeszcze młode ryby, ale myślę, że "10" przejdą. Zwłaszcza Chewere ma predyspozycje, mój rośnie szybko i teraz ma ponad 8cm. Moim zdaniem 35cm na całej długości zbiornika, to mało. Ale to moje zdanie.

Opublikowano

Mówisz o zamianie Chewere na inny gatunek? To nie ma w tej chwili znaczenia. Jeśli chodzi o wymiar akwa, to ja myślę ogólnie o pyszczakach. Ja bym po prostu zmienił wymiary. Natomiast Afry bym nie dawał do Msobo zamiast Chewere, pod względem diety to on bardziej pasuje do tego gatunku.

Opublikowano

Jako posiadacz kotnika o szerokosci 31 cm wyobrazam sobie te 35cm u Ciebie i jest to naprawde zbyt malo . No moze saulosi + rdzawe tam bym jakos upakowal ale chyba nic wiecej. Demasoni rosna tez niewielkie ale czy jako jednogatunkowe wystarczylo by im to nie wiem :(

Sam nie wiem - ja miałbym mieszane uczucia. Sprawe moze uratowac jeszcze rezygnacja z tła na rzecz folii - bedziesz mial tyle miejsca na szerokosci co klasyczna 200 litrowka po zamontowaniu tła a długośc jednak swoje zrobi . Moze spróbuj pojsc w te strone .

Opublikowano

Dzieki za rady, ale takie akwa musialem wziasc bo moj pokuj jest dosc waski i szersze akwa nie wchodzilo w gre, tym bardziej ze do tego dochodzi jeszcze szafka...Ale chcialbym sprobowac wlasnie zrobic to akwarium bez tla i wtedy sprobowac z tymi dwoma gatunkami co na poczatku pisalem czyli msobo i chewere, chociaz po jednym samcu z kazdego gatunku...