Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Zacznę od tego, że 5 lat się zbierałem do postawienia tego zbiornika i wtedy trafiłem na forum po raz pierwszy. Dużo się wtedy naczytałem, zebrałem podstawy wiedzy, no ale niestety budżet wtedy nie pozwolił postawić zbiornika, więc został w sferze marzeń. W tym roku w końcu przekułem te marzenia na coś konkretniejszego. Trafiła się okazja i dzięki temu nabyłem zbiornik 375 litrów, 150x50x50 cm. W kwestii przygotowania zrezygnowałem z jakichś fancy skał typu serpentynity, zamiast tego stawiając na ciekawe otoczaki z mojego ogrodu. By zabezpieczyć szkło użyłem pianki zwykle kładzionej pod akwarium, a na to ułożyłem jeszcze kratki ogrodowe wysokości 4 cm i dopiero na taki podkład ułożyłem swoje głazy... nie żałowałem kamieni, stąd moje ryby dostały solidną porcję labiryntów, zakamarków i jaskiń... Na dno użyłem prawie 60 kg piasku kwarcowego 0,5 - 1 mm... te kratki plastikowe trzeba było nakryć ze sporym zapasem, a i tak mam już takie dziury, że się ryby do tych kratek bez trudu dokopują ;)
Akwarium z rybami jest dopiero od dwóch tygodni, ale już teraz pięknie mi wszystko porosło okrzemkami, które są non stop obgryzane przez pyszczaki... Widać różnicę pomiędzy pierwszymi zdjęciami zaraz po wpuszczeniu, a tymi na koniec, gdy glony eksplodowały. W kwestii parametrów wody na ten moment wydaje się, że wszystko jest ok, więc zostaje mi tylko dbać, pielęgnować i patrzeć jak mi młodzież rośnie...

A w kwestii obsady - postawiłem na sprawdzony skład dla begginerów, więc nic Was tu pewnie nie zaskoczy
10x pyszczak yellow
9x pyszczak rdzawy
8x Socolofi
8x Maingano
8x Elongatus Mpanga
Miało być wszystkiego po 8, ale dostałem w gratisie.. Na ten moment rybki jeszcze małe, długość 3 - 4,5 cm, jeszcze pływają zgodnie, walki na razie jakieś przypadkowe bardziej

Dzięki za uwagę i zapraszam do przyjrzenia się jak to u mnie wyszło
Robert z Puszczy 

Panorama 1.jpg

Panorama 2.jpg

Panorama 3.jpg

Panorama 4.jpg

IMG20260710154147.jpg

IMG20260710154117.jpg

IMG20260710154237.jpg

IMG20260722163024.jpg

IMG20260724161524.jpg

IMG20260724161851.jpg

IMG20260724161900.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Bardzo ładnie się prezentuje. Pokarz jeszcze zdjęcie całego akwarium.

Nie jestem zwolennikiem kratek. Właśnie z tego powodu, o którym wspomniałeś. Już ryby je odkopują, a są jeszcze małe. Gdy dorosną, to będziesz miał te kratki stale na widoku i będziesz musiał je ciągle zasypywać.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, pozner napisał(a):

Bardzo ładnie się prezentuje. Pokarz jeszcze zdjęcie całego akwarium.

Nie jestem zwolennikiem kratek. Właśnie z tego powodu, o którym wspomniałeś. Już ryby je odkopują, a są jeszcze małe. Gdy dorosną, to będziesz miał te kratki stale na widoku i będziesz musiał je ciągle zasypywać.

Niby miałem tego świadomość i nie żałowałem piachu, mam 7-8 cm warstwę, a to i tak za mało.. Na szczęście kratki są nie na całym dnie i praktycznie szczelnie obstawione głazami.. no ale... zobaczymy... na razie jest jak jest i liczę, że tak zostanie... Jak będzie bardzo źle to będę myślał nad rearanżacją wtedy.

Akwarium panorama.jpg

Edytowane przez Robert_P
  • Lubię to 2
Opublikowano
15 godzin temu, radek84 napisał(a):

Super te otoczaki. Co do obsady to pewnie trzeba będzie redukować jak podrosną.

Tak, prawdopodobnie będzie trzeba. Czekam na razie aż im hormony skoczą i zaczną tworzyć rewiry, wtedy będę bardziej widział co mam...