Skocz do zawartości

Gdzie w 2026 roku szukać ryb?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio małe Malawi miałem jakieś 20 lat temu i trochę wypadłem z obiegu. 

Do końca lata planuję dostawić dwa zbiorniki po około 150cm no i tęsknie za malawi. Chciałem się zorientować co jest na rynku dostępne, co da się ściągnąć itd. Dostępność ryb wydaje się większa niż na początku XXI wieku. Gdzie dzisiaj się kupuje pyszczaki? Jakieś godne polecenia hodowle, hodowcy? Celuję w odrobinę rzadsze gatunki niż sklepowa "topka", ale obsady jeszcze nie przemyślałem, chciałbym się najpierw zorientować w tym co jest osiągalne....

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć, generalnie jestem w podobnej sytuacji, tzn. nie znam aktualnie zaufanych hodowców za bardzo, jedynie po przetrząśnięciu forum ostatnio (temat malawi powrócił po dwóch latach, ostatnio niestety nie dało rady ze względu na chorobę w domu), dowiedziałem się że Jacek z Żor jest (chyba, że coś się zmieniło) zaufany (jego strona), tak samo ta hodowla z Czech (ale przesyłka byłaby u nich raczej dość droga). 
Z zaufanych sklepów był jeszcze Tan-mal, ale nie wiadomo czy uda im się w ogóle powrócić na rynek, mają remont od mniej więcej początku 2025...

Edytowane przez Radiowski
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 23.07.2026 o 11:07, Radiowski napisał(a):

Cześć, generalnie jestem w podobnej sytuacji, tzn. nie znam aktualnie zaufanych hodowców za bardzo, jedynie po przetrząśnięciu forum ostatnio (temat malawi powrócił po dwóch latach, ostatnio niestety nie dało rady ze względu na chorobę w domu), dowiedziałem się że Jacek z Żor jest (chyba, że coś się zmieniło) zaufany (jego strona), tak samo ta hodowla z Czech (ale przesyłka byłaby u nich raczej dość droga). 
Z zaufanych sklepów był jeszcze Tan-mal, ale nie wiadomo czy uda im się w ogóle powrócić na rynek, mają remont od mniej więcej początku 2025...

Potwierdzam - Jacek z Żor to bardzo profesjonalny hodowca u którego dopiero co nabyłem cały secik do mojego malawi... 40 sztuk z małym gratisem przybyło bezpiecznie i od dwóch tygodni kręcą się między moimi kamieniami, także polecam gorąco

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Hej, dzięki za odpowiedzi. 

@Radiowski widziałem te oferty. mały wybór - taka handlowa topka jak auratus i yellow 30 lat temu.

@darianus jadę do Sebastiana w sierpniu po ryby z tanganiki to od razu obejrzę malawi ;)

@Robert_P jak oceniasz kondycję ryb? 

@Jokwise z kolcobrzuchem już raz miałem do czynienia i drugi raz nie zamierzam. Typowa masówka idąca na ilość niestety

Najbardziej zależy mi na opiniach potwierdzonych zakupem. Czy ktoś coś może powiedzieć o malawian.pl ?

Edytowane przez radek84
Opublikowano
14 minut temu, radek84 napisał(a):

Czy ktoś coś może powiedzieć o malawian.pl

Brałem od niego ryby, włącznie z dzikusami i mogę polecić. Był partnerem naszego Klubu.

Opublikowano

Był partnerem, ale to nie powód by nie rozpatrywać tam zakupu. Wręcz można powiedzieć, że warto jeśli chodzi o jakość ryb.

• Zmieszany 1
Opublikowano
2 minuty temu, yaro napisał(a):

Był partnerem, ale to nie powód by nie rozpatrywać tam zakupu.

Nie napisałem tego w sensie negatywnym. Przecież poleciłem go.