Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

im bliżej odpalenia akwa tym więcej pytań - mam nadzieję nie znienawidzicie mnie za tak częste proszenie Was o pomoc..

jak w temacie - mam zagadkę z wężami..

- primo - jakie węże do podmian wody etc.. zastanawiałem się nad ogrodniczym ale wyglądał w środku mocno nie teges (jakaś czarna guma), ładny przezroczysty 3/4 '' no to koszt ok 4 pln / mb (a ja potrzebuje ok 12-15 m!) - cenowo patrzyłem tylko w obi, może macie inne żródełka?

- secundo - mocne pytanie CZY przedłużać wąż zasysający od filtra.. ? czy jest sens i czy nie wpłynie to negatywnie na pracę filtra? Kubełek - w skrajnej lewej szafce a akwa dość długie (170.. choć obiektywnie patrząc to nie znów tak wiele...) no i musiałbym jeszcze wężyk dokupić i złączkę do tego .. pytanie - czy jest sens rozdzielać zasysanie i wypływ wody na 2 przeciwległe końce?

akwa 170 x 50 x 50, eheim 2228, AT203+gąbka i weipro TC1000

Opublikowano

Każdy filtr ma jakieś graniczne długości węży - powinno to być opisane w instrukcji. IMO nie ma sensu dzielić zasysu ;) i wypływu wody (ewentulanie wypływ dyszą-rozdzielnikiem na końcówce). Co do węża do podmian to 4zł/mb przezroczystego to jest dobra cena. Jeżeli chcesz użyć innego węża, a boisz sie o wpływ materiału z jakiego został wykonany, to kup 50cm rurki pcv do zimnej wody i zamontuj na końcu takiego węża. Ma to jeszcze taki plus, że łatwiej taką sztywną rurką operować w akwarium niż miękkim wężem.Przy okazji możesz sobie zamontować drugi kawałek rurki zagiety w "U" na wylocie węża żeby było łatwiej zaczepić o rant klopa, umywalki etc :P