Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

mam taki problem że mam zewnętrzy komin w akwarium, ale niestety wzmocnienia boczne w akwarium nie do końca dobrze wklejone - za nisko (lub wlew do komina za wysoko zrobiony) przez co przy mocniejszej pracy pompy woda za bardzo się spiętrza w akwarium i zalewa mi wzmocnienia boczne (górne) w akwarium. Źle to wyglada. Wiec woda do komina się leje i dalej ma być do sumpa. Przy czym przepływ będzie mały (jak liczyłem około 1200L na godzine a akwarium ma więcej) - sama rura z komina po za akwarium jest 32 (calowa) ale ma zawór i na nim przepływ jest stłumiony - dopasowany do powrotnego "wlewu" wody przez pompę.  Komin wypełniony gąbkami

Pomyślałem że jak zwiększe możliwość wlotu wody z akwa do komina, to te spiętrzenie nie będzie takie duże i można nie dławić już spływu z komina do sumpa, mocniej pompe ustawić, i będzie obieg wody szybszy. 

W samym kominie mam dziury które porobiono przy produkcji, tak na w razie czego gdyby jakieś inne pomyły były. Wygląda jak na rysunku (na dole z akwarium do komina 3 otwory, i później na dnie komina też 3) Wykorzystuje je aktualnie, jedne są zatkane , przez inne mam rury lub kable. Ale umówmy się że są wolne , bo po prostu chce ten przepływ zwiększyć:]

Macie jakieś pomysły.  ?

IMG_7184.jpg

Opublikowano

Chodzi mi o wykorzystanie dziur lub inny pomysł. Jakby to był temat grzebienie to byłoby łatwiej:} fakt nie napisałem że go usunąłem. 

Opublikowano

Zostaje doklejenie wewnętrznego (w akwarium)  komina o odpowiedniej wysokości z grzebieniem z odpowiednim rozstawem zębów. Woda będzie płynąć otworami i górą. Pewnie 1 cm grubości (wystawania do akwarium + grubość szkła) by wystarczył dla przepływu, ale nie da się tak szkła złamać...  inny materiał ? No i ciężko będzie coś wyciągnąć jak wpadnie w tą przestrzeń. Kiedyś podawałem link do narzędzia liczącego swobodny spływ wody - można wykorzystać do obliczeń dla grzebienia/różnicy poziomów... poszukaj... U-rurka przeleje sump.... 

Opublikowano
54 minuty temu, triamond napisał(a):

U-rurka przeleje sump

Nie zawsze, jeżeli mq łączyć akwarium z kominem, to będzie dążyć tylko do wyrównania wody między akwarium i kominem. Z tego co zrozumiałem problemem jest właśnie słaby przepływ między akwarium, a kominem, ururka go zwiększy, sam komin jeżeli jest dobrze zaprojektowany, nie zostanie przelany.

Zastanawia mnie to , że te otwory nie dają rady wyrównać poziomu wody między akwarium a kominem.

Wg. mnie, jeżeli jest tak jak na rysunku, to poziom wody między nimi nie powinien być aż tak znaczny.

Pomocny byłby filmik jsk to wygląda ten przepływ.

Opublikowano

@yaro Sama u-rurka będzie wyrównywała poziom wody akwa/komin. Spuści całą wodę, jakby nie było krawędzi komina. Można zrobić coś na kształt pudełka przelewowego. 2 u-rurki do pudełka/ naczynia w kominie. Krawędź naczynia wyznacza poziom wody - reszta przelewa się do komina. Ale to ryzykowne, bo się u-rurki zapowietrzają.... Dodatkowy komin bardziej przewidywalny. Można też śrubunki do otworów, kolanka i  rury z sitkami na poziomie docelowego poziom akwarium... ale estetyka słaba...