projektex Opublikowano 13 Grudnia 2025 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Witam, Mam pytanie do użytkowników filtrów narurowych - czy po jakimś czasie użytkowania czyścicie pompę obiegową? Mam u siebie IBO beta2 25-60/180 , pracuje już 3 lata i mam wrażenie , że trochę zmniejszyła jej się jej wydajność, lub to może kwestia osadów w rurach i korpusach...
yaro Opublikowano 13 Grudnia 2025 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Nie zauważyłem w swoich rurach osadu, jakich rur użyłeś?
projektex Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Szare PVC 32, klejone. Osad to taka zielonkawa breja, nie mam jej dużo ,jest tylko na ściankach, ale już w pompie gdyby gdzieś się zbierała to może by stanowiła problem?
Bojar Opublikowano 13 Grudnia 2025 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Osad bakteryjny to nie jest problem. Kamień niestety tak. Wykręcasz pompę ze śrubunku i rozkręcasz korpus (cztery śruby) Patrzysz co w środku. Czyścisz np roztworem kwasku cytrynowego
projektex Opublikowano 16 Grudnia 2025 Autor #5 Opublikowano 16 Grudnia 2025 Rozkręciłem pompę i niestety nie najlepiej to wygląda, osadu co prawda nie ma za dużo, ale za to rdzy zatrzęsienie... Coś takiego raczej nie powinno pracować już w akwarium, bo chyba usunięcie tej rdzy byłoby nie do zrobienia?
Bojar Opublikowano 17 Grudnia 2025 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2025 Rozkręć korpus pompy to dopiero się przerazisz. Odkamienić bo w 90% rdza osadza się na kamieniu. Doczyścić druciakiem. Ja pomalowałem farbą w spraju gdzie doszedłem i tyle. Działa i nie ruszam A trochę rdzy? Olej to PS. Pompa to IBO 40?
projektex Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor #7 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Napisałem maila z tym zdjęciem do serwisu IBO i przysłali nowy korpus ze śrubunkami za 62zł . W sumie szacun dla nich za podejście do klienta Pompa to IBO 60 1
projektex Opublikowano 22 Grudnia 2025 Autor #8 Opublikowano 22 Grudnia 2025 Jestem po wymianie korpusu , okazało się ,że w środku wyglądał jeszcze gorzej. Po uruchomieniu okazało się , że musiałem zmniejszyć bieg z 3 na 2 bo tak poprawiła się wydajność, że teraz na trójce był za duży przepływ. Zdziwiłem się , że mocno zardzewiały korpus ma aż taki wpływ. Polecam zajrzeć do środka jeśli ktoś ma w narurowcu taką pompę 1
Rekomendowane odpowiedzi