Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeglądając różne grupy na FB w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie odnośnie podłogi i jej nośności spora część użytkowników przekierowała mnie do Waszej społeczności i Waszego doświadczenia :) stąd będzie teraz pytanie no w sumie dwa chodź najważniejszy dla mnie jest temat podłogi.

Jak wypoziomować metalowy stelaż nie używając nóżek ?

Wytrzymałość podłogi - domek gdzie na parterze będzie stało akwarium 240x65x70 około 1000l, wylewka ma 5cm grubości a pod wylewka różnego rodzaju media czyli szlaka, piasek, gruz który obawiam się że nie został wysypany równo i zagęszczony i mogą być puste przestrzenie pod wylewką, czy powinienem się w takim razie obawiać stawiania takiego zbiornika na takiej wylewce ? Będę wdzięczny za rady i wskazówki. Dziękuję za poświęcony czas świerzakowi i przepraszam jeśli post jest w złym temacie 

Opublikowano

Troszkę większe akwarium postawiłem niż Ty, nie mam poziomowanego stelaża, więc zależało mi na tym by podłoga była równa.

Jeżeli nie jesteś pewien wylewki lepiej jest ją zrobić od nowa, tak jak robiłem, wykułem 5 cm, podłogi, wzmocniłem prętami metalowymi i wylałem 4 cm wylewki. Ostatnia warstwa to wylewka samopoziomująca.

Opublikowano
1 godzinę temu, yaro napisał(a):

Troszkę większe akwarium postawiłem niż Ty, nie mam poziomowanego stelaża, więc zależało mi na tym by podłoga była równa.

Jeżeli nie jesteś pewien wylewki lepiej jest ją zrobić od nowa, tak jak robiłem, wykułem 5 cm, podłogi, wzmocniłem prętami metalowymi i wylałem 4 cm wylewki. Ostatnia warstwa to wylewka samopoziomująca.

Chyba masz rację że tak będzie najlepiej wykuć podłogę tam gdzie ma stać akwarium i zrobić zbrojona wylewkę i spać spokojnie, nie jest to też jakiś ogromny metraż 

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek_De napisał(a):

Tu jest temat Jarka

Czyli kucie i wylewka sprawa jasna w takim razie :) a stelaż z suporexu  8 czy 12 i na to blat ma sens ? Bo widziałem w necie kilka takich zdjęć ale nie znam nikogo osobiście żeby podejrzeć i zobaczyć jak to wygląda w praktyce z otwarciami na kable, rury od filtra itd