Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Czym może być spowodowane bardzo płochliwe zachowanie ryb? Zbiornik 450 litrów absada póki co to 6 szt maingano 6 sztuk rdzawych i 6 yelow. Zbiornik na podłożu z piasku kwarcowego i skały wpienne. Ryby polazują się tylko kkedy wygasze oswietlenie ale gdy tylko zblizam się do akwarium sladu po nich nie ma

Opublikowano

Oj przyczyn może być dużo

- na pewno jasny podłoże i skały

- być może niedojrzałe akwarium

- być może boczne światło słoneczne

Napisz coś więcej o akwarium i daj jakieś foto.

Opublikowano

Przerabiałem ostatnio prawie dokładnie to samo, tylko zamiast maingano mam acei a zamiast piasku i wapienia tło strukturalne na dnie i granit. Parametry wody mają znaczenie, zbyt niskie pH albo wysokie NO3 rybom nie pomaga, ale u mnie były w normie. Jasne oświetlenie też nie pomaga, ja swoje zmniejszyłem z 50% do 25%.

Problemem okazały się wakacje. :D Nie było mnie w domu dwa tygodnie, co drugi dzień sąsiad wpadał nakarmić, no to ryby odwykły od tego, że człowiek nie czapla i krzywdy nie zrobi. Akwarium stoi w salonie, gdzie w sumie nie ma ruchu w ciągu dnia oprócz weekendów, to pewnie też nie pomaga. Teraz młodzież podrosła tak do centymetra to robi się odważna, starzyki to widzą i też się robią odważniejsze. 

Opublikowano

Ja miałem trzy razy taką sytuację, która za każdym razem trwała od tygodnia do dwóch.

- pierwsza - przyczyną tak jak u @hilux był wyjazd wakacyjny,

- druga - przyczyną było polowanie siatką na kilka określonych ryb,

- trzecia (najśmieszniejsza) - zwykle ubieram się w jakieś stonowane kolory, założyłem pomarańczową koszulkę do biegania i poszedłem nakarmić ryby :P Myślałem, że się pozabijają o skały! Przez tydzień tak reagowały na podejście do zbiornika. 

@Maciek 1205 Nie podałeś nigdzie informacji jak długo ryby pływają u Ciebie?

Opublikowano

U mnie lek na płochliwość to przerybienie lub dodanie non-mbuny która u mnie nigdy nie była płochliwa. W momencie kiedy mbuna ciągle przestraszona siedziała pochowana to non-mbuna jak gdyby nigdy nic ciągle pływała po całym akwa, pod lustrem wody i przy miejscu karmienia zwłaszcza jak ktos podchodził do akwa to od razu kotłowanina przy przedniej szybie w miejscu karmienia. W ten sposób mbuna uczy się od non-mbuny takiego zachowania i płochliwość ustępuje.

• Lubię to 1