Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja daje styro na dno, bo moim zdaniem ma to działać tak, że zamortyzuje jakieś uderzenie poprzez zmianę swojej kształtu. No i trochę rozłożenie ciężaru. Pcv chyba tylko rozłoży siłę bądź ciężar.

Opublikowano

hmmm...no to mam orzeszek do zgryzienia...

styro 1cm jak mniemam...kleić / nie kleić do dna ?...ale to już mocny off topic sie chyba robi co ?

Opublikowano

To może tak:

ja nie kleję i nie widzę takiej potrzeby. A styropian, nie wiem, czy nie mam większy,chyba nawet 2cm, ale w niczym to nie przeszkadza.

Prośba do moderatorów:

może uda się te posty o podkładzie odłączyć :roll:

Opublikowano

nie kleic, nie ma poco bo piasek/zwirek i skaly utrzymuja bez problemu pianke pod woda na dnie

my np. uzylismy tej samej pianki co uzywa sie pod akwa, kupilismy ja w sklepie akwa (firmy sera )

i jest super.

Opublikowano

Ja zamiast styropianu do środka na dno zbiornika zastosowałem plastikowe gotowe kratki uzywane w akwarystyce jako ruszt do filtracji podżwirowej. Był czas , iż z akwa ogólnym hulał on świetnie i zastanawiam się czy i przy malawi nie uruchomić tego.

Opublikowano

no więc finalnie zakupiłem : styropian 2cm pod akwa i 1cm do akwa.. szafka na ukończeniu - zostął tylko blat do zamocowania... niestety kontuzja ręki i jazda z filtrem wewn (inny post) wyłączyły mnie z prac:( na jakiś czas...

Opublikowano

no i postawiłem akwarium na tym styropianie i się zastanawiam - teoretycznie arkusz ma 50cm szer ale.. akwa stoi tak, że przednia szyba i tylna minimalnie wystaje poza obrys styropianu (ja wiem - tak z 2mm)

Przejmować się czy spać spokojnie... ?

ps. pewnie macie mnie już dość z tymi moimi wątpliwościami ale 400 l na podłodze to wizja która może spędzić sen z oczu..

Opublikowano

Ja raczej nie przejmowałbym się tym, ze szyby wystają poza styro- choć jeśli masz jakiekolwiek obawy to dla Twojej pewności zrobił bym to jak należy :D Wtedy będziesz mógł spać spokojnie :wink:

Opublikowano

Nie ma czym się stresować wiele osób kompletnie nie daje nic na dno do środka i nic się nie dzieje.

Ja osobiście jak wspomniałem mam ten ruszt pod piachem i specjalnie zostawiłem lukę od krawędzi po jakieś 2-3 cm oby nie było widać tego przez szybę , lukę te oczywiście wypełnia piach. Jest super i estetycznie bo nie widać co jest podspodem. Nieprzejmuj się styropian lub inny materiał powinien być przedewszystkim w miejscach gdzie zamierzasz ustawić kamory i inne budowle.