Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Wcześniej latami miałem roślinne akwarium jednak przyszedł czas na zmiany.

Akwarium przygotowuje się do przyjęcia obywateli, jest jeszcze sporo czasu na przemyślenia.

Czytam, czytam i nie mogę podjąć decyzji.

Proszę o jakieś propozycje gatunków z podaniem ilości ryb aby mogły bez większych problemów ze sobą funkcjonować.

Wolałbym mniejsze gatunki a większa ilość ryb, aby w każdej części akwarium " coś się działo" i było w miarę różnorodnie z kolorami.

Wolę podpytać specjalistów niż potem męczyć ryby w za dużej obsadzie.

Dziękuję za propozycje

akwa.jpg

Opublikowano

Przepraszam, zbiornik 120x50x50

Mam kilka pozycji które wizualne mi się podobają.

pseudotropheus saulosi

labidochromis sp hongi red sunflower / ewentualnie kakusa

Pseudotropheus demasoni

Rdzawy

Pseudotropheus sp acei luwala reef

Cynotilapia zebroides afra cobue

Czy jakaś aulonacara wchodzi w grę przy takim zbiorniku?

Dziękuję za rady

Opublikowano

Z gatunków, które proponujesz ja w tym zbiorniku widziałbym Chindongo Saulosi oraz Chindongo Demasoni. Saulosi dawałyby żółty kolorek samic a Demasoni piękny granat w paski i żywiołowe zachowanie :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Vrzechu napisał(a):

Demasoni piękny granat w paski i żywiołowe zachowanie :)

Niestety nie dla początkujących. Bardzo delikatna ryba, a w tak małym akwarium tylko jednogatunkowo. 

• Lubię to 3
Opublikowano
8 godzin temu, Bartek_De napisał(a):
9 godzin temu, Vrzechu napisał(a):

Demasoni piękny granat w paski i żywiołowe zachowanie :)

Niestety nie dla początkujących. Bardzo delikatna ryba, a w tak małym akwarium tylko jednogatunkowo. 

Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim?

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, mmaciejewsk napisał(a):

Dziękuję za rady, jeśli zostanę przy 2 gatunkach, po ile sztuk może zostać?

Czy 3 to już za duża liczebność?

Zdecydowanie, 3 to za dużo do Twojego akwarium. Skoro piszesz, że wolałbyś mniejsze gatunki, a więcej osobników, to na pewno odpada Acei, również dlatego, że po prostu rośnie za duży na ten litraż. Do Saulosi dobrym towarzystwem w Twoim zbiorniku byłby np. Labidochromis Perlmutt, fajna i ciekawa rybka. Możesz spróbować też że wspomnianym przeze mnie Maingano. 

Dwa gatunki po 10-12 sztuk maluchów i celować w dwa haremy, po jednym z każdego gatunku.