Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stoję przed wyborem obsady do akwarium 130x50x50h

Gatunki które sobie wymarzyłem to:

1) Metriaclima msobo lub zebra Red Red

2) Cynotilapia afra cobue lub likoma Red

3) Melanochromis auratus

Jest szansa z powodzeniem je hodować ?

Opublikowano

Msobo przepiękna ryba. Zamiast Coube dałbym Cynotilapie Hare i zamiast auratusa Maingano. Auratus, RedRed uważane są za dosyć agresywne, Cobue też potrafi namieszać. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ostatecznie do zbiornika powędrowały maingano i rdzawe w ilości 9szt. Myślę nad dodaniem jeszcze jednego gatunku i tutaj są wahania między saulosim, socolofim, Cynotilapią harą, a Pseudotropheus Red top ndumbim. Tak żeby też to zgrać ładnie kolorystycznie bo narazie brakuje jasności 

Opublikowano

Dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie to Saulosi (tylko nie coral), ale tak żeby było z pięć samiczek. Socolofi pod względem temperamentu mi najbardziej by pasowała jeśli nie zależy Tobie na żółci. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

W sensie, że saulosi może być do nich za słaby ?

Myślałem też o taksonie Labidochromis np. Perlmutt lub white nkhata bay bo klasyczne yellowy mam w innym akwarium więc nie chce powielać tego samego gatunku. 

Edytowane przez dbst13
Opublikowano

Jeśli miałbym coś dołożyć do maingano i rdzawych to Perlmutt wydaje się być według mnie najlepszym wyborem. Przy wolno rosnących rdzawych i małych perlmuttach, gatunek maingano powinien skupić się na przepychankach tylko między sobą, zupełnie ignorując pozostałe dwa gatunki.

• Lubię to 1