Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Planuję do akwarium Glossy 260 l zainstalować jako jedyny filtr Aquaela Hypermax 4500 BT.

Czy jeżeli filtr będzie ustawiony na 50% mocy nie zrobi pralki w akwarium?

Czy ktoś z was ma też taki filtr w akwarium 240 litrów?

Opublikowano

Tak na oko może się okazać, że nie będzie potrzebny wtedy żaden cyrkulator i właściwie tylko ten filtr będzie zapewniał czystość i ruch wody. Jak dla mnie nie brzmi to przesadnie. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem okazję być w grupie testowej Aquaela i tetsować Hypermaxa w wersji Link.
Przy 50% mocy filtr miał wydajność ok 1700l/h, a przy 100% dochodził do ok 2800 l/h.
50% mocy to minimum pracy filtra i jest on wtedy praktycznie niesłyszalny 🙂 im wyższa moc, tym niestety praca wirnika jest coraz głośniejsza 😉 
Obecnie mam Hypermaxa z dwoma prefiltarmi HW603 i taki zestaw ma u mnie wydajność ok 2000 l/h przy 100% mocy.

Edytowane przez rafalniski
Opublikowano
5 godzin temu, rafalniski napisał(a):

Miałem okazję być w grupie testowej Aquaela i tetsować Hypermaxa w wersji Link.
Przy 50% mocy filtr miał wydajność ok 1700l/h, a przy 100% dochodził do ok 2800 l/h.
50% mocy to minimum pracy filtra i jest on wtedy praktycznie niesłyszalny 🙂 im wyższa moc, tym niestety praca wirnika jest coraz głośniejsza 😉 
Obecnie mam Hypermaxa z dwoma prefiltarmi HW603 i taki zestaw ma u mnie wydajność ok 2000 l/h przy 100% mocy.

Jak myślisz czy nie będzie za mocny do glossy 260?

Opublikowano
Godzinę temu, GOLUMN napisał(a):

Jak myślisz czy nie będzie za mocny do glossy 260?

Myślę że nie.

Zanim odpaliłem Hypermaxa w nowym akwarium zrobiłem kilka testów w moim Glossy. 

Poniżej jeden z filmików z przepływem. 

Dwa wyloty ogarną ci przy okazji cyrkulację w akwarium bez dodatkowych sprzętów. 
Opublikowano
W dniu 14.10.2024 o 18:06, rafalniski napisał(a):

Myślę że nie.

Zanim odpaliłem Hypermaxa w nowym akwarium zrobiłem kilka testów w moim Glossy. 

Poniżej jeden z filmików z przepływem. 

Dwa wyloty ogarną ci przy okazji cyrkulację w akwarium bez dodatkowych sprzętów. 

Możesz wstawić filmik z przepływem przy pracy filtra na 50%?Możesz  też pokazać jak ustawiłeś sobie wloty i wyloty?Z góry bardzo dziękuję.

Opublikowano

Mój Hypermaxa pracuje obecnie w nietypowej konfiguracji.

Mam jeden wlot fi 25mm z rozdzieleniem na dwa prefiltry HW603 z wężami 16mm.

Oba wyloty są połączone w jeden fi 25mm.

Tak to wygląda. 

20241015_215257.thumb.jpg.27f53ff5f3ec740b4d15c51f650c82b0.jpg

Poniżej film z porównaniem siku z wylotu Hypermaxa przy 100% z wylotem z Unimaxa 500 (podobnie 2 wyloty połączone w jeden). 

Poniżej film z testów wydajności Hypermaxa w wiaderku.