Skocz do zawartości

Akwarium 180x80x70 - przygoda, może jakaś kronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na styrodur cement widzę. Wybrałeś już kolory czy może zostawiasz jak jest?

Edytowane przez lukBB
.
  • Lubię to 1
Opublikowano

@lukBB na styrodur nałożyłem 2 warstwy zaprawy Atlas Monter T5 :) Jeśli chodzi o kolor to na zdjęciach kiepsko go widać, ale moduły są już pomalowane w kolorze piaskowca :) Na żywo wygląda to o wiele ciekawiej bo malowałem najpierw podkładem, później metodą taką żeby podbić wszelkie zagłębienia a na koniec "suchym pędzlem" jasnym odcieniem żeby podbić różne krawędzie i malutkie nierówności :) 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Ok to przepraszam Patryk🙂widocznie się nie przyjrzałem,na żywo na pewno zobaczył bym różnicę😁

Jestem akurat też na tym etapie więc podpytuje. Użyłeś Altaxa czy Śnieżkę? 

• Lubię to 1
Opublikowano

@lukBB Nie ma sprawy :) Na zdjęciu często te kolory nie są wiarygodne. Co do użytej farby to zaskoczę Cię, ponieważ użyłem farb akrylowych, które można kupić w sklepie Action w dużych tubach. Na koniec zamierzam to wszystko pomalować lakierem ECO bezbarwnym. Miałem w poprzednim baniaku wielki moduł malowany tymi farbami i lakierem i przez 2 lata nie działo się z tym nic. Ryby też wesoło sobie pływały. Kolorów farb w sklepie jest dużo więcej i dzięki temu mogłem sobie lepiej dopasować odcień. Poniżej zdjęcia produktów, których użyłem. Znalazłem też fajną aplikację w sklepie android. Nazywa się "Real Color Mixer". Możesz sobie odszyfrować kolor ze zdjęcia :) Zrobiłem sobie zdjęcie piaskowca, zadałem aplikacji kolory farb jakimi dysponuję i pokierowała w jakich proporcjach zmieszać poszczególne barwy żeby uzyskać oczekiwany kolor. Wiadomo, że precyzja jest umowna, ale bez tego nawet nie wiedziałbym jakie kolory mieszać, żeby zbliżyć się do tego który mnie interesował :P 

Farby.thumb.jpg.7e0406d428d9eca2a2275726254321a9.jpg

Lakier.jpg.d0dcd46ef843c446a7289ea492ecfa77.jpg

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć :) 

Mała aktualizacja tematu. Udało mi się zrobić ostatni moduł ze styroduru. Będzie on modułem filtrującym. Zrobiłem dwa wloty, w które wkleiłem rury kanalizacyjne 50mm. Dolny wlot będzie wykorzystywany na pewno. Wlot zlokalizowany mniej więcej na środku modułu będzie wykorzystywany jeśli okaże się, że poziom wody w module spada za mocno i pompa zaciąga powietrze. W przeciwnym razie będzie zamknięty korkiem 50mm. Zastosowanie takiego korka daje mi jeszcze możliwość otwarcia tego wlotu w jakimś określonym ale mniejszym stopniu. Wystarczy, że w korku wywiercę otwór o odpowiednio mniejszej średnicy :) w górnej krawędzi modułu zrobiłem wycięcie, które będzie skimmerem. Planuję w nim zrobić taką przegrodę ze spienionego PCV z wyciętym grzebieniem, którą będzie można wsunąć lub wysunąć w zależności od potrzeby, tak aby faktycznie działało to jako skimmer. Mam nadzieję, że wszystko zagra tak jak to sobie zaplanowałem :P 

1731922990394.thumb.jpg.f77f7c620c4bb3f9abce500011701e8e.jpg

1731922972007.thumb.jpg.fcb36524c382d5ad2944d9ca67aa97eb.jpg

1731922971996.thumb.jpg.5507c86030ac70d1564cbd627ad97012.jpg

• Lubię to 6
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja projektu :) 

Akwarium zalane 19.12.2024 :) Teraz sobie spokojnie dojrzewa. Cykl azotowy powoli się kręci. Wczoraj NO2 na poziomie 1mg/l (zaczęło już spadać), NO3 około 20mg/l. Baniak prezentuje się tak jak poniżej.

1. Przy normalnym oświetleniu:

1736759471890.thumb.jpg.23a5270df704be336ca5a43ac9602c38.jpg

2. Wieczorkiem:

1736759471902.thumb.jpg.12d5ee0420a0d045f12acc824fee2b02.jpg

3. Przy włączonej lampie, którą planuję 4 godzinki dziennie doświetlać valisnerię, żeby zwiększyć jej szanse na przeżycie :) 

1736759471912.thumb.jpg.c46f492a1691e720e0e4113bb291b8b1.jpg

Niestety odnotowałem pewne niepowodzenie przy produkcji modułów. Wykonałem je ze styroduru, pomalowałem farbami i polakierowałem lakierem ECO bezbarwnym. Niestety lakier po zanurzeniu w wodzie zrobił się taki mleczny a nie przezroczysty przez co kompletnie nie widać kolorów modułów, które miały być w kolorze piaskowca...  Wykonywałem już w ten sposób moduł na tło w poprzednim akwarium, w którym dekoracja była z serpentynitu i tam aż tak kolorem się nie różnił. No ale pocieszam się, że pewnie za jakieś 2-3 miesiące wszystko wyrówna wszechobecny brunatny nalot ;) 

Obsada już zamówiona. Długo kombinowałem, walczyłem z olbrzymią chęcią posiadania jakichś predatorów wagi ciężkiej, ale jednak głos rozsądku wygrał z zapędami i nie zdecydowałem się na żadną sztukę z tych które chodziły mi po głowie (Aristochromis Chrystyi czy Buccochromis Nototaenia). Skład Dream Teamu będzie wyglądał tak:

- Dimidiochromis Strigatus 1+2

- Nimbochromis Polystigma - 6szt. lub jeśli okaże się, że jednak da radę zakupić podrośnięte to 1+3

- Exochochromis Anagenys - 1+3

- Stigmatochromis Tolae - 1+3

Kaseciak na falowniku JVP 133 chodzi aż miło popatrzeć :D Wskazania zużycia prądu przy tym kręciołku też cieszą oko ;) 

Teraz tylko cierpliwe oczekiwanie na "watahę" i trzymanie kciuków za przeżycie zieleniny :) 

W planach mam jeszcze zakup innego oświetlenia, ale muszę trochę podleczyć budżet hobbysty :P 

• Lubię to 6

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
    • Cześć Jaras 👋 Nie wiem czy moja opinia będzie Ci przydatna ale właśnie robiłem u siebie dwie belki. Jak wiesz zdecydowałem się jednak na moduły LED. W każdym razie na jednej mam 9000K a na drugiej 6500K. Te 6500K są w mojej opinii dosyć żółte mimo wszystko w porównaniu do 9000K.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.