Skocz do zawartości

Akwarium 180x80x70 - przygoda, może jakaś kronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lukBB na styrodur nałożyłem 2 warstwy zaprawy Atlas Monter T5 :) Jeśli chodzi o kolor to na zdjęciach kiepsko go widać, ale moduły są już pomalowane w kolorze piaskowca :) Na żywo wygląda to o wiele ciekawiej bo malowałem najpierw podkładem, później metodą taką żeby podbić wszelkie zagłębienia a na koniec "suchym pędzlem" jasnym odcieniem żeby podbić różne krawędzie i malutkie nierówności :) 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Ok to przepraszam Patryk🙂widocznie się nie przyjrzałem,na żywo na pewno zobaczył bym różnicę😁

Jestem akurat też na tym etapie więc podpytuje. Użyłeś Altaxa czy Śnieżkę? 

• Lubię to 1
Opublikowano

@lukBB Nie ma sprawy :) Na zdjęciu często te kolory nie są wiarygodne. Co do użytej farby to zaskoczę Cię, ponieważ użyłem farb akrylowych, które można kupić w sklepie Action w dużych tubach. Na koniec zamierzam to wszystko pomalować lakierem ECO bezbarwnym. Miałem w poprzednim baniaku wielki moduł malowany tymi farbami i lakierem i przez 2 lata nie działo się z tym nic. Ryby też wesoło sobie pływały. Kolorów farb w sklepie jest dużo więcej i dzięki temu mogłem sobie lepiej dopasować odcień. Poniżej zdjęcia produktów, których użyłem. Znalazłem też fajną aplikację w sklepie android. Nazywa się "Real Color Mixer". Możesz sobie odszyfrować kolor ze zdjęcia :) Zrobiłem sobie zdjęcie piaskowca, zadałem aplikacji kolory farb jakimi dysponuję i pokierowała w jakich proporcjach zmieszać poszczególne barwy żeby uzyskać oczekiwany kolor. Wiadomo, że precyzja jest umowna, ale bez tego nawet nie wiedziałbym jakie kolory mieszać, żeby zbliżyć się do tego który mnie interesował :P 

Farby.thumb.jpg.7e0406d428d9eca2a2275726254321a9.jpg

Lakier.jpg.d0dcd46ef843c446a7289ea492ecfa77.jpg

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć :) 

Mała aktualizacja tematu. Udało mi się zrobić ostatni moduł ze styroduru. Będzie on modułem filtrującym. Zrobiłem dwa wloty, w które wkleiłem rury kanalizacyjne 50mm. Dolny wlot będzie wykorzystywany na pewno. Wlot zlokalizowany mniej więcej na środku modułu będzie wykorzystywany jeśli okaże się, że poziom wody w module spada za mocno i pompa zaciąga powietrze. W przeciwnym razie będzie zamknięty korkiem 50mm. Zastosowanie takiego korka daje mi jeszcze możliwość otwarcia tego wlotu w jakimś określonym ale mniejszym stopniu. Wystarczy, że w korku wywiercę otwór o odpowiednio mniejszej średnicy :) w górnej krawędzi modułu zrobiłem wycięcie, które będzie skimmerem. Planuję w nim zrobić taką przegrodę ze spienionego PCV z wyciętym grzebieniem, którą będzie można wsunąć lub wysunąć w zależności od potrzeby, tak aby faktycznie działało to jako skimmer. Mam nadzieję, że wszystko zagra tak jak to sobie zaplanowałem :P 

1731922990394.thumb.jpg.f77f7c620c4bb3f9abce500011701e8e.jpg

1731922972007.thumb.jpg.fcb36524c382d5ad2944d9ca67aa97eb.jpg

1731922971996.thumb.jpg.5507c86030ac70d1564cbd627ad97012.jpg

• Lubię to 6