Skocz do zawartości

Bakterie, witaminy, minerały, uzdatniacze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jakiś czas temu zacząłem zabawę z biotopem malawi. We wcześniejszym zbiorniku jechałem bez dodatków do wody - czysta kranowa, low-tech.

W związku ze znaczną zmianą zastanawiam się i szukam informacji, czy (a jeśli tak to jaką) wprowadzić "profilaktykę" w formie bakterii, uzdatniaczy, witamin, by ryby miały możliwie najlepsze warunki.

Firm jest wiele, produktów również, stąd mój post. Którą chemię wybrać, którą warto stosować, a którą odpuścić.

Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, marekkazik88 napisał(a):

W związku ze znaczną zmianą zastanawiam się i szukam informacji, czy (a jeśli tak to jaką) wprowadzić "profilaktykę" w formie bakterii, uzdatniaczy, witamin, by ryby miały możliwie najlepsze warunki.

Skoro nic się nie dzieje i parametry są dobre  nie ma co kombinować.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak chcesz coś mieć na siłę, spróbuj z bakteriami np formy Azoo. W płynie czy w proszku i tak fajnie działają. Np Azoo Nitraact, Nitripro.  Widać gołym okiem i czuć po zapachu wody. 

Wygodne są też Prodibio Biodigest w kapsułkach. 

Obecnie dodaje raz kiedyś Microbe -lift Special Blend. Bardzo szybko klarują wodę. Fajne. 

A jakby zrobił się jakiś bałagan w wodzie to można mieć w zanadrzu Sera Toxivec. 

A co do dodatkowego urozmaicenia wody to dodaje od jakiegoś czasu czasami odrobinę sody, plus sól, minerały z Seachem. 

Ale z takich soli to najlepiej pasowała mi i rybom sól Azoo African Cichlid. Jakoś tak były są bardzo wesołe po niej :)

I pamiętaj nic na siłę i nie za dużo. 

Jak chcesz coś dodawać to powoli, mało ale regularnie co jakiś czas. Ryby będą przyzwyczajone i nie będzie dużych skoków "parametrów".