Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

od jakichś dwóch godzin jestem posiadaczem zbiornika 240l ze stadem saulosi.

Chciałbym zapytać bardziej ode mnie doświadczonych akwarystów afrykańskich jezior o możliwą obsadę.

Zanim ktoś odeśle mnie do miliona innych tego typu tematów chciałbym zaznaczyć, że dokonałem lektury i dalej pewny nie jestem.

Akwarium ma dość niestandardowy wymiar - 100 długości, 60 wysokości i 40 szerokości. Zastanawiam się czy dodanie innego gatunku pyszczaków (bądź nie np. - giętkoząB) ma racje bytu w takim litrażu czy powinienem zapomnieć i skupić się na jedynym gatunku.

Wysłane z mojego 23021RAA2Y przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, marekkazik88 napisał(a):

100 długości, 60 wysokości i 40 szerokości.

Generalnie na jeden gatunek przy takim litrażu  możesz się decydować . Gdyby akwa miało 120x40x50 łatwiej  wtedy trzymać dwa gatunki.  Wiem , że każdy chce dużo i kolorowo i jest to zrozumiałe bo akwa ma cieszyć nasze oczy. Ale nie zawsze jest to wskazane. Wejdź do naszej galerii i poszukaj zdjęć ze zbiornikami jednogatunkowymi. Jeżeli zrobisz klimatyczne akwa to będziesz zadowolony.

9 godzin temu, marekkazik88 napisał(a):

Zastanawiam się czy dodanie innego gatunku pyszczaków (bądź nie np. - giętkoząB) ma racje bytu w takim litrażu czy powinienem zapomnieć i skupić się na jedynym gatunku.

Jeżeli myślisz o giętkoząbie wielkopłetwym to zdecydowanie odradzam ze względu na jej wielkość. Ponadto generalnie nie polecamy mieszania ryb z różnych biotopów. Ale np. synodontis njassae  jak najbardziej bo ten pochodzi z jeziora Malawi. Tyle, że dorasta w akwa do mniej więcej 19 cm i też będzie zbyt duży do Twojego zbiornika.

• Lubię to 1