tom77 Opublikowano 4 Stycznia 2025 #21 Opublikowano 4 Stycznia 2025 22 godziny temu, jaras napisał(a): Nie wiem, jak silikon użyty do wklejania tła może osłabić spoiny w akwarium Moim zdaniem silikon jest elastyczny i raczej wpływu nie ma. Jak już, to ja bardziej bym się obawiał, że wywali górne wzmocnienie zbiornika, gdyby tła nie przykleić. Podzielam ten pogląd. Wykorzystuję głęboko wyrzeźbione (zwłaszcza Aquaterra) tła strukturalne od 9 lat BTN w 200cm i od 15 lat Aquaterra w 160cm. Nie wyobrażam sobie by nie były przyklejone "po całości" (boki, dół i ekstremalnie cofnięte w tył miejsca). Nie widzę żadnych niepokojących objawów. Jedynie w starszym akwarium góra klejenia tła do bocznej szyby w miejscach gdzie czasem dopuszczałem do sytuacji przejściowego obniżenia lustra wody ( "raz pod wodą, raz nad wodą") - zauważyłem delikatne odspojenie silikonu od szyby. Jeszcze jedno - głęboko wyrzeźbione całościowe tło strukturalne, moim zdaniem musi być wklejone przed wklejeniem wzmocnień poprzecznych (chyba że niezbyt duży zbiornik z jednym wzmocnieniem poprzecznym oraz mniejszą wysokością niż szerokością) 2
Rekomendowane odpowiedzi