Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czester myślę że cztery gatunki to nie przesada na forum z tego co czytałem większość ma po czery a nawet więcej gatunki które wybrałem nie są duże więc chyba dadzą radę ale ty masz doświadczenie ja nie więc nie będę dyskutował

Opublikowano

Po co na poczatek walic nie wiadomo ile tych ryb. Ja mam ledwo 2 gatunki (a mogly być 3) i myśle ze jest idealnie.

Są różne szkoły, ja lubie mało, a ze smakiem:) Pewnie w 800l tez wsadzilbym 4 gatunki ale taki juz jestem ze jak jest za bardzo kolorowo to raz mnie drazni, dwa nie moge sie połapać, a trzy za nic wystroju nie idzie dopasować:D

Opublikowano

czester jak wsadzę trzy a po kilku miesiącach będę chcił dołożyć czwarty to nie będzie tak słodko jeśli kupię od razu cztery gat i będą dorastać razem może się dotrą oczywiście wiem że będą musiał redukować

Opublikowano
Pewnie w 800l tez wsadzilbym 4 gatunki ale taki juz jestem ze jak jest za bardzo kolorowo to raz mnie drazni, dwa nie moge sie połapać, a trzy za nic wystroju nie idzie dopasować

Ja znam takiego, co zrobiłby jednogatunkowe ;) .

Opublikowano

nie miałem jeszcze przyjemności trzymać Perspicaxa, ale niebawem będę go miał, i szczerze to nie sądziłem, że jest on bardziej agresywny od chewere czy socolofi czy greshakei, w opisach tego gatunku nie jest napisane nic szczególnego co by mogło na to wskazywać, bardziej bał bym się o niego niż o saulosi. Jeśli chodzi o ilość gatunków w 150cm, to 4 nie jest jakąś przesadą IMHO ofc, ale zrobisz jak uważasz.

Opublikowano
czester jak wsadzę trzy a po kilku miesiącach będę chcił dołożyć czwarty to nie będzie tak słodko jeśli kupię od razu cztery gat i będą dorastać razem może się dotrą oczywiście wiem że będą musiał redukować

Ryzyko podobne :)

Jak wpuszcasz do akwarium z dorosłą obsadą nowe ryby, wcale nie musi się to skończyć jakąś masakrą, wpuściłem L. chisumulae do dorosłej obsady , a ta miała w głębokim poważaniu toto co pływało bo im nie zagraża w niczym, do acei dopuściłem również kilka maluchów bo mam mało samic i takie 2 cm wypierdki również sobie spokojnie pływają.

Więc czasami jest to łatwiejsze niż przewidzenie walki o terytorium i hierarchię przy wpuszczeniu na raz.

Opublikowano

witam

więc ps. socolofi

lub elongatus chewere

elongatus mpanga

elongatus spot

który czwarty z wymienionych do soulosi rdzawy maingano

Opublikowano

Szkoda, że masz tak daleko do sosnowca bo mógłbyś ryby pooglądać na żywo i doradzili by Ci, a w dodatku podobno będą mieli nową dostawę w sobotę, a jeśli chodzi o elongatusa to poszukaj w necie który ci się bardziej podoba…