Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@TomekT ja myślę, że spróbuję to zasilić jakąś pompką 500l/h z założonym gąbkowym prefiltrem. Ale przyznasz, że ciekawa sprawa co? :) Nawet mi zostało sporo bezbarwnej plexi gr. 8mm to myślę, że obudowę zrobię podobną jak w tym artykule.

Opublikowano

Pewnie, będę śledził Twoje poczynania w tym temacie, bo może zastosuję coś z tych rozwiązań do większego akwarium, które planuję. 👍

12 minut temu, Vrzechu napisał(a):

Nawet mi zostało sporo bezbarwnej plexi gr. 8mm

Panie, pancerna konstrukcja z tego wyjdzie, na pewno wytrzyma duże ciśnienia. 😁

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, Vrzechu napisał(a):

Przeczytałem, że ten piaskowy filtr zbija NO3 do jakichś niesamowicie niskich wartości. Ciekaw jestem jego działania

NO3 jest usuwane przez bakterie denitryfikacyjne w procesie denitryfikacji która odbywa się w warunkach beztlenowych a jak piach buzuje poruszany natlenioną wodą to w jaki sposób NO3 jest usuwane?

• Lubię to 1
Opublikowano

@Tomasz78 też mnie to zastanawiało. Cytat z artykułu:

"Zacząłem monitorować wysokość NO3 w akwarium. Wszystko oczywiście skrzętnie notowałem lecz 🙂 w naukowym nieładzie jaki mam na biurku notatki te zniknęły. Mogę powiedzieć tylko, że po upływie 10-14tu dni zawartość NO3 w akwarium spadła z ~10-15mg/l do poziomu niemierzalnego, czyli prawie! do 0 mg/l."

W którymś artykule było to porównane do jakiegoś innego denitratora, ale nie mogę teraz odnaleźć tego artykułu...

Opublikowano
5 minut temu, Vrzechu napisał(a):

Zacząłem monitorować wysokość NO3 w akwarium. Wszystko oczywiście skrzętnie notowałem lecz 🙂 w naukowym nieładzie jaki mam na biurku notatki te zniknęły.

Serio? ;) 

5 minut temu, Vrzechu napisał(a):

Mogę powiedzieć tylko, że po upływie 10-14tu dni zawartość NO3 w akwarium spadła z ~10-15mg/l do poziomu niemierzalnego, czyli prawie! do 0 mg/l."

Może mierzył nowym testem JBL, gdzie nie ma podanego czasu wstrząsania probówką, więc jak wstrząsał kilka sekund tylko do rozpuszczenia białego proszku to wynik miał 0 mg/l NO3 .

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz78 napisał(a):

Może mierzył nowym testem JBL, gdzie nie ma podanego czasu wstrząsania probówką, więc jak wstrząsał kilka sekund tylko do rozpuszczenia białego proszku to wynik miał 0 mg/l NO3

Cytowany artykuł (oryginalny tekst) pochodzi z 2006 r. chyba jeszcze wtedy nie było nowych testów JBL? ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz78 napisał(a):

Serio? ;) 

Też mam wątpliwości, dlatego trzeba to przetestować. Gdzieś czytałem, że w warunkach tlenowych denitryfikacja też jest możliwa, ale nie wiem jakie warunki muszą być spełnione.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Vrzechu napisał(a):

@Tomasz78 ten artykuł jest stary więc raczej nie to :P sam miałem przygody z tym testem. 

Niestety ale nie mogę wyświetlić tej zawartości, ponieważ nie mam do niej uprawnień.

@TomekT  nie mogę wyświetlić tej zawartości.

Edytowane przez Tomasz78