Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciezko mi powiedziec , ale z tego co sie dowiedzialem w akwarystycznym to chodza te grzalki na kublach o pelnym zakresie, czyli i te z 600l/h jak i te z 1500l/h

Opublikowano

No i przyszla sobota, dzien w ktorym oba filtry JBL i Jebao pracuja juz prawie tydzien razem

(JBL pracuje od ponad 2 miesiecy)

Obsada filtrow:

JBL - biobale, grys koralowy 10mm, MicroMec biologiczny wkład do filtrów, masa (g) 650 i mala watka na szczycie

Jebao - jeden koszyk wypelniony gabka rzadka i gesta

Oba kubly maja tak samo zamontowane rury zssace ( po obu stronach akwa )

Wyloty z kublow sa zakonczone rurkami zraszajacymi i sa zamontowane kolo siebie ( jedna nad druga )

kubly stoja na tej samej wysokosci

kubly roznia sie w wydajnosci 50l/h

Dzis przy podmianie wody opa zraszania wyszly ponad lustro.

Ku memu zdziwieniu okazalo sie ze JBL wypchany po brzeki ceramika roznego rodzaju wylewa wode na wieksza odleglosc

niz Jebao z jednym koszykiem wypelnionym gabka ( to jest mj filtr mechaniczny :- ) )

Ilosc otworow i srednica w rurka zraszajacych jest taka sama.

Podsumowujac: 2 miesieczny JBL z pelna obsada kubla ma sporo wieksza wydajnosc niz Jebao prawie pusty

( i nie jest to roznica 50l/h a zdecydowanie wiecej )

To takie spostrzezenia - dam znac za miesiac :-)

Opublikowano

Skoro juz testujesz te filtry to Ci pomoge :)

Jestem posiadaczem Aqua Nova 1500 (to ten duzy Jebao) oraz Jebao 302 (ta sama głowica 20W tylko ze 2 kosze).

Ten pierwszy posiadam od 3 miesiecy a ten 2 gi od tygodnia.

Dodam ze mam porownanie z 2 Eheimami zarowno tymi starszymi jak i nowym profesionalem (sasiad obok).

Jebao vel Aqua Nova to kopie Eheima profesionala (te same rozwiazania techniczne odpinane zawory 4 klamry w rogach kosze itd) na ile udana ocenicie sami.

Fakty:

1 Filtry nie sa super glosne po rozruchu i dobrym odpowietrzeniu (wymaga trzachania) i najsciu nalotem nie odbiegaja od innych

2 Super zalanie pompka jak w Enheim

3 Po odpieciu glowicy czysci sie je dobrze

4 Uwaga producent podaje pobor mocy 20W i to nie prawda bo biora 25W (sprawdzane na dobrym sprzecie)

5 Co do jakosci plastiku hmmm. jest solidny i tyle a czy ladny ? u mnie filtry stoja w szafce i do tego jak na razie w piwnicy :)

To tyle na temat wyposazenia i wypelnienia juz bylo wiec sie nie bede powtarzal.

A co do tego ze JBL dalej sika :) to zrobilem test u mnie 1 z filtrow jest wypchany ceramika (i to 4 kosze) a drugi wloknina i gabkami (mechanik 2 kosze) i przy tych samych glowicach po czyszczeniu filtrow ten zaladowany gobkami gorzej sika :) wiec to chyba normalne że producenci kłamia.

Ps. Eheim Prof 2224 zamiast deklarowanych 8W ciagnie 11W sprawdzilem

Opublikowano

Patrąc na cenę tej grzałki narurowej, chyba jednak zrobił bym sam. Uzył bym do tego grzałki skalara, bo ma regulacje termostatu na zasilaczu, więc można regulowac temperaturę nie rozbierając urządzenia. Alternatywnie mozna oczywiście użyc termostatu zewnetrznego do akwarium, ale dla mnie wazne jest żeby w środku tez był termostat, bo w razie zatrzymania filtracji woda w akwarium będzie chłodna, a ta w grzałce się zagotuje, i to błyskawicznie zwazywszy na mala objetość tego pojemnika. Zrobił bym to w rurze PCV, ale zrobił bym tez z nierdzewki mocowanie zapewniające odsunięcie grzałki od ścianek rury.

Kot.