Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koleżanki i Kolegów, chciałbym założyć moje pierwsze akawarium malawi. 10 lat temu, u rodziców miałem 112l SA z pielęhniczkami. teraz jako zgred chciałbym u siebie zbiornik 240l właśnie z Malawi. Jako początkujący "glut" zdecydowałem się na obsadę 2-gatunkową. Podobają mi się Pseudotropheus Saulosi. Co do niego dołożyć co ma najbliższe wymagani żywieniowe/wody, a wygląda możliwie inaczej i w dodatku jest stosunkowo nieagresywne i polecane dla początkujących? Czy do takiego zbiornika ( wymiary standardowe ) wystarczy kupić 1+5 każdego gatunku? Nie chciałbym przerybiać. Wolę mieć przez jakiś czas pustawe akwarium niż potem odławiać ryby w celu redukcji :) Pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum. Wybór 2 gatunków do tego akwarium jest jak najbardziej ok. Małe sprostowanie, Saulosi według aktualnego nazewnictwa to Chindongo. Z tym gatunkiem możesz mieć problem, bo ciężko jest dostać dobre jakościowo osobniki, albo sprzedawcy częściej oferują odmianę coral, która naturalnie nie występuje w jeziorze. Z gotowymi układami także nie będzie łatwo, musiałbyś kupić ryby dorosłe, a z tego co się orientuję to żaden hodowca nie ma w ofercie dorosłych Saulosi, po drugie pozbawisz się w ten sposób obserwacji zachowań ryb od małego, układania się hierarchii, wybarwiania samców itd... Także proponuję zakup młodych ryb w większych ilościach i późniejszą redukcję nadmiarowych samców. Jako drugi gatunek obok Saulosi w mojej opinii fajnie by się prezentował Pseudotropheus benetos http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Pseudotropheus/Pseudotropheus benetos/slides/Pseudotropheus benetos 'Kirondo'.html Ale jak zaznaczyłem jest to moje zdanie, są na forum specjaliści od obsad i na pewno wypowiedzą się w tym temacie.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Super! Dziękuję za odpowiedź. W jakich ilościach proponowałbyś te dwa gatunki?

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Po 10-15 maluchów. Saulosi to nawet ze 20 warto wziąć, aby trafić jak najwięcej samic. Na jednego samca Saulosi powinno przypadać więcej niż 5 samic.

Odnośnie doboru filtra pytaj w dziale do tego przeznaczonym.