Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomyślcie czy nie lepiej tak jak pisał @triamond przy podmianie sypnąć TIOSIARCZAN SODU? 

Za 14 zł kupiłem 500 g na allegro. W przypadku mojego akwarium dawka do podmiany to 0,2 grama. Dużo mniej zachodu, bo wystarczy rozpuścić w kubku i wlać do akwarium.

• Lubię to 4
Opublikowano

Dokładnie! 0.1 g tiosiarczanu sodu na 100l podmienianej wody, to dawka neutralizująca chlor/ rozbijająca chloraminę gdy wodociągi puszczą 5x więcej niż pozwalają normy (najwyraźniej tak bywa!). Powinno chronić z dużym marginesem bezpieczeństwa przed problemami.

• Lubię to 4
Opublikowano
43 minuty temu, triamond napisał(a):

Dokładnie! 0.1 g tiosiarczanu sodu na 100l podmienianej wody, to dawka neutralizująca chlor/ rozbijająca chloraminę gdy wodociągi puszczą 5x więcej niż pozwalają normy (najwyraźniej tak bywa!).

To w przypadku gdy o tym wiemy co często jest zbyt późno. A jaka jest dawka tzw. profilaktyczna? 

Opublikowano

Niestety. Miały być wczoraj, ale ciągle czekam. Uroki Black Friday. W akwa i tak nic nie wyjdzie, a kranu w celach akwarystycznych nie dotykam, póki nie ustale co z wodą i pewnego sposobu uzdatniania.

Opublikowano

Wydaje mi się że to nie chlor, ryby od chloru wyskakują lub zdychają. Dezynfekcje instalacji przeprowadza się w gorące dni, coś jednak jest nie tak. Pamiętam kiedyś sytuację u mojego znajomego kiedy podczas kąpieli swędziała jego skóra. Okazało się że miał wymienioną instalację wodną na miedzianą. Mimo że jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i bezpieczne , coś było nie tak. Sam czytałem że mając taką instalacje trzeba spuszczać wodę z rur przed nalewaniem jej do akwarium.
Znajdziesz rozwiązanie, daj znać.
powodzenia

Opublikowano
1 minutę temu, piotriola napisał(a):

[]Sam czytałem że mając taką instalacje trzeba spuszczać wodę z rur przed nalewaniem jej do akwarium.

Mając taką instalację od ponad 20 lat nie potwierdzam.

Po samym założeniu problemem mogły być reszty pasty lutowniczej i inne resztki w rurach. Ale to tylko przez kilka pierwszych dni.

Pamiętajcie, że wodociągi uzdatniają wodę nie tylko chlorem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sam mam mieszane uczucia, może jakieś inne skażenie. Albo niewielka dawka, bo coś tam ustrojstwo wyłapało, a ja też szybko zareagowałem i dostały niewielkie stężenie i przez krótki czas. Niemniej coś było ewidentnie nie w porządku i to na 100 procent woda. Jak grzebali przy wodociągach, to mogło być mnóstwo różnych zanieczyszczeń i pewnie nie dojdę, co było przyczyną na 100 procent. Co nie zmienia faktu, że trzeba będzie wzmóc czujność i obrać jakiś sposób na bezpieczne podmiany. Może cyklicznie po wiaderku dziennie np.