Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz78 napisał(a):

To nie są saulosi, jeden to metriaclima estherae red red, ten żółty to samiec metriaclima lombardoi a ta jasno niebieska to samica metriaclima lombardoi.

Jeszcze jestem w szoku, także nie wiem co napisac ;) A mogę z ciekawości podpytać po czym dokładnie je rozpoznałeś? 

2 godziny temu, TomekT napisał(a):

Pielęgnice jezior Tanganika i Malawi. Dość droga, ale zdecydowanie warto. Autorem poniższego zdjęcia jest @piotriola, w wątku Warto przeczytać.

Dzięki, na pewno się wyposażę, więc przed następną wymianą baniaka może będzie trochę łatwiej :)

Opublikowano
2 godziny temu, mateusz324 napisał(a):

A mogę z ciekawości podpytać po czym dokładnie je rozpoznałeś? 

Po kolorach i kształtach.

Przejrzyj tę stronę będziesz miał podstawę jak wyglądają poszczególne gatunki.

http://www.malawi.si/Malawi/index.html

To jest metriaclima estherae

http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Maylandia/Maylandia estheare/index.html   - występuje w trzech odmianach morficznych, u samców to jest jasno niebieski samiec czyli morf BB, jasny pomarańczowo różowy taki jak u Ciebie to samiec morfu O czyli tzw red, i trzeci morf MC czyli samiec łaciaty, samice też występują w trzech morfach - łaciate OB, pomarańczowe O czyli red i BB ale samice BB nie są jasno niebieskie jak samce tylko brązowe.

To jest metriaclima lombardoi (nie występuje w trzech morfach jak u metriaclima estherae) samce są żółte a samice niebieskie, młode są niebieskie a samce dorastając wybarwiają się na żółto http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Maylandia/Maylandia lombardoi/index.html

A to jest chindongo saulosi (nie występuje w trzech morfach jak metriaclima estherae) samce są niebieskie w pionowe ciemne pasy a samice żółte, młode są żółte a samce dorastając wybarwiają się na niebiesko czyli odwrotnie niż u m. lombardoi http://www.malawi.si/Malawi/Mbuna/Chindongo/Chindongo saulosi/slides/Chindongo saulosi 'Taiwanee Reef'.html

Nie kupuj pyszczaków w sklepach zoologicznych jeżeli się nie znasz bo Ci sprzedawcy wcisną żaby i powiedzą że to saulosi. Jak chcesz konkretne gatunki a sam się nie znasz to musisz kupić u polecanych hodowców, będziesz miał pewność że dostałeś gatunki jakie chciałeś.

• Lubię to 8
Opublikowano

Pozwole się nadpisać i podsumować krótko nad poprzednim postem - może jakiejś zabłąkanej w internatach osobie się przyda (jest tego dużo, ale nie tak łatwo czasem trafić)  

Zgodnie z radą wszystkich powyżej odpuściłem zakupy stacjonarne. Wykręciłem numer do p. Jacka z Zor (pielegniceafrykanskie.pl). Pełna profeska - nie szczędził czasu na rozmowę, doradził, opowiedział. Nie będę nadzbyt się rozpisywał, ale rzadko spotykana inicjatywa. Telefon o 17.25 w niedziele, o 22.30 odebrałem maluchy w Piasecznie (okolice Warszawy - znajomy[klient] p. Jacka jeździ co niedzielę). 32szt. Saulosi. Jestem mega zadowolony

Diskus'a odwiedziłem, ale zrezygnowałem z zakupów. Może dla bardziej doświadczonej osoby ok, ale dla mnie jako amatora, jak przeczytałem na jednym baniaku z narybkiem "Saulosi + Zebra Manda", to już nawet nie podejmowałem próby pytania po czym je rozpoznają - wyszedłem :D

Odwiedziłem też akwarystyczny w którym kupiłem poprzednie Saulosi (czyt. samiec Red Red). Pan(ten sam od którego kupowałem rok wcześniej) dalej w zaparte, że to Samica - może Coral (bo nie ma ciemnych pasów). 

Temat do zamknięcia. Dziękuję jeszcze raz wszystkim. 

• Lubię to 1