Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Października 2023 #11 Opublikowano 16 Października 2023 49 minut temu, darchow napisał(a): Czy jak rurki pcv pomaluje czarnym sprejem wpłynie to negatywnie czy raczej zostawić w naturalnym kolorze Jeżeli spray będzie odpowiedni to nic się nie stanie. Poczytaj poniższe tematy : https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=spray &quick=1 Możesz też poszukać czarnych koszulek termokurczliwych o tej średnicy . Poczytaj poniższe tematy : https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=termokurczliwa&quick=1
pulpet Opublikowano 16 Października 2023 #12 Opublikowano 16 Października 2023 Tu masz line do mojego małego mbunarium, nie jest (było po taniości) idealne, ale zrobione na szybko i działało jakiś czas. https://forum.klub-malawi.pl/topic/25652-takie-małe-mbuna-120x30x45h/page/2/#comment-386338 Tutaj już więcej czasu wyłożyłem, moduły samorobne, ale działa fajnie https://forum.klub-malawi.pl/topic/26543-960-litrów-na-raty-czyli-720-240-od-początku/page/5/#comment-386444 Bajer polega na tym, że co od strony widza wypukłe, z tyłu wklęsłe, więc rybska mają podwójna korzyść. Nie ma głazów, są moduły otwarte od strony niewidocznej. Żadnych praktycznie strat na litrażu. Ważne w małym baniaku. Kryjówków jak mrókwów U Ciebie baniak na wylot. Może warto zaciemnić jedną stronę folią. W tak małym zbiorniku widok na dwie strony słabo dla ryb. Potrzebują odrobiny spokoju i intymności. Może coś się przyda.
darchow Opublikowano 17 Października 2023 Autor #13 Opublikowano 17 Października 2023 Dziękuję, wszystkim za podpowiedzi wrócę z pracy wezmę się za polecane tematy, tylna szyba zrobiona na czarno może na zdjęciach nie widać dobrze.
darchow Opublikowano 17 Października 2023 Autor #14 Opublikowano 17 Października 2023 Znalazłem takie rurki pcv w domu tylko, że martwię się bo mają średnicę 4cm, 3.5cm i 3cm, że rybki mogą w późniejszych etapach tam utknąć. Jeżeli ktoś by mógł podać sprawdzoną średnicę rurki żeby dorosły saulosi się tam zmieścił.
TomekT Opublikowano 17 Października 2023 #15 Opublikowano 17 Października 2023 Ładuj, byle nie było ich widać. Zdziwiłbyś się, gdzie ryba może wpłynąć i wypłynąć, skąd teoretycznie nie ma drugiego wylotu. a w późniejszym etapie to ... założysz większy zbiornik. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Października 2023 #16 Opublikowano 17 Października 2023 @darchow Do czego mają służyć te rurki?
darchow Opublikowano 17 Października 2023 Autor #17 Opublikowano 17 Października 2023 3 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał(a): @darchow Do czego mają służyć te rurki? Chciałem je wsadzić między skały, żeby rybki miały schronienia i "tunele " do pływania
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Października 2023 #18 Opublikowano 17 Października 2023 Godzinę temu, darchow napisał(a): Chciałem je wsadzić między skały, żeby rybki miały schronienia i "tunele " do pływania Rozumiem. Ale w przypadku pyszczaków nie ma to sensu. Same sobie znajdą kryjówki pomiędzy kamieniami, pod kamieniami , w załomach, nawet jak będziesz miał jakiś kamień postawiony na piasku ( bez wielkiej piramidy) to sobie podkopią i też tam się ukryją. Takie rurki to dobry pomysł ale bardziej dla ryb przydennych. Odpuść sobie je w tym biotopie. 1 1
piotriola Opublikowano 18 Października 2023 #19 Opublikowano 18 Października 2023 19 godzin temu, darchow napisał(a): Jeżeli ktoś by mógł podać sprawdzoną średnicę rurki żeby dorosły saulosi się tam zmieścił. Stosowałem rurki szare o średnicy 5 cm długość 10 cm. Gdy samice będą nosić młode możesz również wieszać je tymczasowo tuż pod lustrem wody. Rurki nie powinny być zbyt wąskie. Możesz używać również doniczek, są to elementy które zajmują mało miejsca a przynoszą wiele pożytku. Zbiegiem czasu przekonasz się że takie zabiegi są pomocne. Poniżej stary filmik , z doniczką 2
Rekomendowane odpowiedzi