Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, bobanr napisał(a):

Podmiany robię na wyczucie - "na węch" - miej więcej raz w miesiącu 15% wody. Złego zachowania ryb nie widać.

Nie chcę się mądrzyć, specjalnie:D Ale 15% wody raz w miesiącu, to jest dużo za mało. Plus jak czujesz zapach, to już w ogóle. Dojrzałe akwa pachnie ładnie, jak czuć, to robi się bajoro. Zreszta wysoki poziom fosforanów o tym świadczy. Doświadczenie mam tylko z paletami, przez wiele lat, ale nie sądzę żeby w brudzenie wody była specjalna różnica.Duża podmiana, AZOO 11w1 i będzie kryształ, mogę się założyć o dobre wino:-)

Opublikowano

Gdyby nie to, że kiedyś tak robiłem i różnicy nie było, brał bym w ciemno takie rozwiązanie.

Niemniej jednak jest to najtańsze i najbardziej bezpieczne rozwiązanie.

O braku konieczności podmiany świadczy też niski poziom NO3. Gdyby skupić się tylko na tym parametrze...

Opublikowano
57 minut temu, bobanr napisał(a):

Gdyby nie to, że kiedyś tak robiłem i różnicy nie było, brał bym w ciemno takie rozwiązanie.

Niemniej jednak jest to najtańsze i najbardziej bezpieczne rozwiązanie.

O braku konieczności podmiany świadczy też niski poziom NO3. Gdyby skupić się tylko na tym parametrze...

57 minut temu, bobanr napisał(a):

I tu być może jest pies pogrzebany, poczytaj o stosunku No3 do fosforanów:-) i o współczynniku Redfielda. Zerknij na opis, co się dzieje ze skałami. U Ciebie książkowo. Naprawdę bym zrobiła 30% podmiany, Azoo 11w1 bez usuwania samych fosforanów, bo to chemia jednak i zobaczyła 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

A masz możliwość zmierzenia NO2? Tak z ciekawości czy przy pierwotniakach są normalne czy podwyższone poziomy 

Edytowane przez darianus
Opublikowano

U mnie absorber na Purolite A520E plus jeden moduł zasypany Jbl PhosEx . Odkręcone tak, żeby NO3 trzymać na poziomie 20. Fosforanów nie mierzę od dawna. Jak działa, to woda krystaliczna i z niebieskawym połyskiem. Ja się robi zielonkawa, to w ciemno pora regenerować żywicę i wymienić wkład na fosforany. Tak mi się sprawdza od dawna. Podmiany robię 40 proc . średnio raz na 3-4 tyg.  bywa 5. Regeneracja/wymiana wkładów na oko, jak się woda zieleni.

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, darianus napisał(a):

A masz możliwość zmierzenia NO2? Tak z ciekawości czy przy pierwotniakach są normalne czy podwyższone poziomy 

Zero, bądź niewykrywalne dla moich testów (JBL).

@Ensaprzy moich azotanach i zbiciu fosforanów będą super sprzyjające warunki dla tak pożądanych tutaj glonów. RR aktualnie to 22,4.

Edytowane przez bobanr
  • Lubię to 1