Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Navia napisał(a):

[ ]Wirniki podobno 3 różne wkładali 8 na kazdym chodzilo tak samo. 

Nie no w to nie uwierzę. Zwłaszcza w hurtowni "chińczyków"

Jest nauczka na przyszłość - na sprzęcie akwarystycznym się nie oszczędza

• Lubię to 3
Opublikowano

Test jest prosty. Np wiaderko 5l , ale trzeba wiedzieć dokładnie ile ma. Z wylotu filtra mierzymy w ile czasu woda wypełni owo wiaderko:) A później kłania się matematyka z podstawówki. Dla wygody jeśli wyjdzie, że w 60 sekund wiaderko 5l jest pełne to wychodzi nam (X10) że w godzinę leci z filtra 50litrow :) Oczywiście powinno nieco szybciej się napełnić. Pomiary oczywiście nie są idealne ale tak mnie więcej dają wyobrażenie o tym jak jest w rzeczywistości a nie tylko na opakowaniu filtra. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
23 minuty temu, Pikczer napisał(a):

Dla wygody jeśli wyjdzie, że w 60 sekund wiaderko 5l jest pełne to wychodzi nam (X10) że w godzinę leci z filtra 50litrow

5L min x 60 =  300 L/h ,  jakoś chyba tak.

Godzinę temu, Navia napisał(a):

Pytanie - czy mogę porównywać przepływ sunsun i ultramax skoro oba maja taka sama deklarowaną ilość filtrowanej wody? 

Witaj
Możesz porównać te filtry, najlepiej jak zrobisz to na tych samych wężach, oba stosują 16/22. Będzie pewność gdy oba będą puste, bez wsadów. Możesz użyć do pomiaru wiadra i stopera. Wyniki powinny być podobne.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, piotriola napisał(a):

5L min x 60 =  300 L/h ,  jakoś chyba tak.

Witaj
Możesz porównać te filtry, najlepiej jak zrobisz to na tych samych wężach, oba stosują 16/22. Będzie pewność gdy oba będą puste, bez wsadów. Możesz użyć do pomiaru wiadra i stopera. Wyniki powinny być podobne.

Ale gafa, masz rację:) x 60 a nie razy 10. Godzina ma 60 minut 😜 Mam katar, gorączkę i ból głowy. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, piotriola napisał(a):

Witaj

Możesz porównać te filtry, najlepiej jak zrobisz to na tych samych wężach, oba stosują 16/22. Będzie pewność gdy oba będą puste, bez wsadów. Możesz użyć do pomiaru wiadra i stopera. Wyniki powinny być podobne

Nie wiem czy  jaki kolwiek  test jest jeszcze potrzebny. Oba są włączone z tym że sunsun bez wkładów i na krótkich wężach.

Widać jak przy pierwszym delikatnie woda się unosi przy szybie. To sunsun

Edytowane przez Navia
Opublikowano

5 litrowe wiaderko powinno napełnić się w około 20 sekund, dłuższy czas mocno odbiegający od tego czasu może świadczyć o uszkodzeniu uzwojenia filtra. Miałem takie zdarzenie , filtr pracował ale wydajność była dużo słabsza.
Z tego co widzę ten sun sun jest słabawy.  Przy reklamacji napisał bym faktyczny przepływ wody, 
pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, piotriola napisał(a):

5 litrowe wiaderko powinno napełnić się w około 20 sekund, dłuższy czas mocno odbiegający od tego czasu może świadczyć o uszkodzeniu uzwojenia filtra. Miałem takie zdarzenie , filtr pracował ale wydajność była dużo słabsza.
Z tego co widzę ten sun sun jest słabawy.  Przy reklamacji napisał bym faktyczny przepływ wody, 
pozdrawiam

Niestety czasu nie cofnę, sam opis, że jest bardzo słaby, filmiki i informacja, że wciaga 1/3 brudu, który przelatuje obok nie wystarczył. Wg ich "badań" filtr działa prawidłowo z odpowiednią mocą. 

Zaznaczę tylko, że Aquael ma wszystkie media włożone i nie ma skróconych węży więc czołgają się po podłodze... 

Zrobić test i reklamować ponownie?  Co Wy byście zrobili? 

Edytowane przez Navia
Opublikowano
34 minuty temu, Navia napisał(a):

Niestety czasu nie cofnę, sam opis, że jest bardzo słaby, filmiki i informacja, że wciaga 1/3 brudu, który przelatuje obok nie wystarczył. Wg ich "badań" filtr działa prawidłowo z odpowiednią mocą. 

Masz prawo odwołać się od ich decyzji i powinnaś z tego skorzystać. Sam opis, że filtr w Twojej opinii działa słabo nie wystarczy niestety. Musisz to dobrze udokumentować i udowodnić, pomiarami właśnie. Najlepiej na pustym filtrze, bez żadnych deszczownic i na oryginalnych wężach, które były dołączone do zestawu. Każda nieoryginalna część z automatu zdyskwalifikuje skuteczność reklamacji.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1