Przywitanie
-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Do tej pory mia艂em belke o艣wietleniow膮 48 wat led ale po tym jak kot chcia艂 si臋 "k膮pa膰" (dos艂ownie) w akwarium to musia艂em zainwestowa膰 w pokrywe firmy Aquastel. Pokrywa jest fajna ma dwa mocowania na tube led 30 wat. Jak mia艂em 2 x 30 wat to ryby by艂y bardzo p艂ochliwe ,ucieka艂y obija艂y si臋. Ale jak od dw贸ch dni mam tylko 30 wat power glass to troche si臋 uspokoi艂y.
-
Tak te偶 uwa偶am, chcia艂em si臋 tylko upewni膰 聽a jakiej gramatury g膮bki? 30 pi?
-
No tak zgadza si臋 powinienem u偶y膰 opcji szukaj, tylko 偶e ka偶dy ma inny zbiornik, inne o艣wietlenie, inne warunki. Dlatego tutaj napisa艂em.
-
Zr贸b jak uwa偶asz za stosowne. I tak i tak b臋dzie lepiej. Osobi艣cie bym da艂 3xg膮bk臋 bo lepiej filtruje taki zestaw drobinki. U mnie to si臋 sprawdzi艂o 聽
-
By Andrzej G艂uszyca · Posted
Wpisz w SZUKAJ聽 wyraz o艣wietlenie ale zaznacz WSZ臉DZIE.聽 Znajdziesz ponad 250 stron. Temat w miar臋 popularny i powiniene艣 znale藕膰 odpowiedzi na swoje potynaie. -
ostre 艣wiat艂o czasami je p艂oszy, jak si臋 przyzwyczaj膮 to nie zwracaj膮 na to uwagi.
-
To tak, Eheima mam zostawi膰 z takimi wk艂adami jakie obecnie s膮, a do Ultramaxa zamiast 2 koszy waty (z tego co widzia艂em na youtube) dokupi膰 ceramike i j膮 zast膮pi膰. W takim razie, pierwszy kosz od do艂u to g膮bka kt贸ra jest w zestawie, nast臋pnie drugi i trzeci kosz to zakupiona ceramika, czwarty kosz ceramika z zestawu i pi膮ty kosz g膮bka te偶 z zestawu, zgadza si臋?聽 Ps. Hehehe no nie dziwie si臋 z tymi kupskami
-
Co do wk艂ad贸w to ile rodzaj贸w tyle opinii. Ja do艂o偶y艂em 1 czarn膮 g膮bk臋 oraz 2 kosze najta艅szej ceramiki Aquael'a (600) Oryginalnie 3 kosze to wata kt贸ra od razu mo偶esz wywali膰 Coraz bardziej sk艂aniam si臋 do g膮bek jako medium filtracyjnym zw艂aszcza, 偶e czyszczenie tych filtr贸w to bajka Ale to moja opinia. Co do uk艂adu filtr贸w to dodatkowa pompa nie jest Ci potrzebna w tak ma艂ym akwarium. Podzia艂 mechanik - biolog przy kub艂ach chyba nie ma sensu. Eheima zostaw jak jest. Zobaczysz jak to si臋 sprawdzi przy do艂o偶eniu Ultramaxa. Wa偶na jest dobrze ustawiona cyrkulacja! 聽 PS. Ja mam ultramaxa+narurowca w 500l i jest a偶 nadto. Falownik wywali艂em bo mnie wkurza艂y lataj膮ce kupska 聽
-
Witam Nie mam jeszcze du偶ego do艣wiadczenia z pyszczakami. Posiadam akwarium 300 litr贸w. Mam pokrywe robion膮 w firmie Aquastel. S膮 w niej dwa uchwyty na tuby led. Og贸nie z pokrywy jestem zadowolony. Te tube jakie moge zastosowa膰 maj膮 moc 30 wat LED. Ja zam贸wi艂em z pokryw膮 jedn膮 tube led Power i jedn膮 Plant. Do tej pory u偶ywa艂em obydwu ale widze 偶e ryby si臋 p艂osz膮. Postanowi艂em zmniejszy膰 o po艂owe o艣wietlenie i pali膰 tylko power. I chcia艂em si臋 spyta膰 czy to jest tak prawid艂owo? Czy pyszczaki potrzebuje nie za silnego 艣wiat艂a?
-
Dzi臋ki wielkie za odpowied藕. My艣le jednak przysz艂osciowo i ju偶 wiem, 偶e b臋de chcia艂 co艣 wiekszego od 240L. Dlatego jestem za tym by spr贸bowa膰 z Aquael BT, zale偶y mi na dorabianiu polskiej marki 聽a je艣li to na prawede dobry filtr zewn臋trzny to jestem na TAK. Pytanie tylko jak najlepiej to wszystko ustawi膰? Eheim 350T pozostawic jako biologa, a Aquaela jako mechanika? Jakie wk艂ady proponujecie, tak by jedno z drugim fajnie wsp贸艂gra艂o obecnie w Eheim mam w艂o偶one patrz膮c od samego do艂u, eheim pro mech (te spirale plastikowe co czyta艂em, 偶e s膮 bezu偶yteczne), nast臋pnie聽EHEIM bioMECH (te kwadratowe), kolejny wk艂ad to ceramika w kulkach Eheim Substrat Pro na to w tym samym koszu na艂o偶ona wata JBL Sync, ostatni kosz ten na samej g贸rze, to g膮bka chyba prefiltr 聽Czy jest ok? W sumie my艣la艂em, aby wymieni膰 te spirale na samym do艂u kosza, na g膮bki, tylko jakiej gramatury i czy jest sens je艣li zaraz zakupie Aquaela BT? Ostatnie 2 pytania: 1. W tym Aquaelu pozostawi膰 wk艂ady dol膮czone przez producenta, czy jednak co艣 dokupi膰 i wymieni膰? 2. Dorzuci膰 do tego wszystkiego pomp臋 cyrkulacyjn膮 Jebao czy nie warto pieni臋dzy w b艂oto wyrzuca膰 je艣li b臋d膮 dwa filtry zewn臋trzne? Troch臋 si臋 rozpisa艂em, ale chcia艂bym ju偶 zam贸wi膰 sprz臋t i materia艂. Dzi臋ki wielkie za k膮偶d膮 cenn膮 porad臋
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts