Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czesc wszystkim forumowiczom! 馃槈

Mam na imie Asia i dopiero zaczynam swoja przygode z akwarystyka. Dostalam akwarium od tescia, kt贸ry ju偶 nie chcial si臋 nim dluzej zajmowac. Baniak byl zapuszczony, ale z potencjalem. Zdjecia zamieszcze ponizej.

Po miesiacu szperania w internecie zdecydowalam, ze chce "wejsc" w swiat Malawi. I tak wzielam si臋 za ogarnianie samego akwarium, jak i wszystkich potrzebnych rzeczy. Dzisiaj wystartowalam, uzylam Prodibio Biodigest.

Akwarium: Juwel Vision 450

Filtr biologiczny: JBL e1502

Filtr mechaniczny: JBL e1902

Ogrzewanie: Aquael Ultra Heater 200 + Eheim Jager 250 (eheim tymczasowo, bo mam problem z podlaczenie grzalki przeplywowej Hydora)

Oswietlenie: oryginalne od akwarium Juwela

Odtworzenie biotopu Malawi nie bylo moim celem, stad korzenie i roslina. Prosze mnie nie zjesc, jesli cos zrobilam zle 馃檲

20230820_145824.jpg

20230820_153631.jpg

20230827_144553.jpg

• Like 2
Posted

Witaj:) 艁adnie posprz膮ta艂as w tym akwarium. Filtry bardzo przyzwoite je艣li brutalnie za du偶o nie b臋dzie ryb. Du偶y ruch tafli wody, 偶adnej deszczownicy.聽 Zdecyduj tylko w kt贸r膮 grup臋 ryb chcesz wej艣膰 i wtedy nieco mo偶e zmodyfikujesz wystr贸j. Mbuna czyli te co musz膮 mie膰 kamienie i kryj贸wki (du偶o wi臋cej) to te mniejsze ryby , ro艣lino偶erne i niez艂e kozaki. Druga grupa to non-Mbuna czyli wi臋cej pla偶y, mniej kamieni i wi臋cej miejsca do p艂ywania, zazwyczaj mi臋so偶erne, wi臋ksze i nieco spokojniejsze. Oczywi艣cie to tak w skr贸cie, ale b臋dziesz wiedzie膰 kt贸r膮 i艣膰 drog膮. Oczywi艣cie nie mieszaj tych grup, bo zazwyczaj 艣rednio to dzia艂a.聽

Podczas dojrzewania czyli dobry miesi膮c b臋dzie czas na planowanie obsady. Powodzenia:)聽

• Like 1
Posted

Witaj. Nikt Ci臋 tu nie zje 馃槈 Je艣li chodzi a aran偶acj臋 to Tobie ma si臋 podoba膰 cho膰 ja bym radzi艂 zdj膮膰 ten kamie艅 na g贸rze poniewa偶 przy jakich艣 pracach serwisowych mo偶e spa艣膰 i b臋dzie pow贸d藕 馃 Pozdrawiam.

• Like 1
Posted
9 hours ago, Pikczer said:

Witaj:) 艁adnie posprz膮ta艂as w tym akwarium. Filtry bardzo przyzwoite je艣li brutalnie za du偶o nie b臋dzie ryb. Du偶y ruch tafli wody, 偶adnej deszczownicy.聽 Zdecyduj tylko w kt贸r膮 grup臋 ryb chcesz wej艣膰 i wtedy nieco mo偶e zmodyfikujesz wystr贸j. Mbuna czyli te co musz膮 mie膰 kamienie i kryj贸wki (du偶o wi臋cej) to te mniejsze ryby , ro艣lino偶erne i niez艂e kozaki. Druga grupa to non-Mbuna czyli wi臋cej pla偶y, mniej kamieni i wi臋cej miejsca do p艂ywania, zazwyczaj mi臋so偶erne, wi臋ksze i nieco spokojniejsze. Oczywi艣cie to tak w skr贸cie, ale b臋dziesz wiedzie膰 kt贸r膮 i艣膰 drog膮. Oczywi艣cie nie mieszaj tych grup, bo zazwyczaj 艣rednio to dzia艂a.聽

Podczas dojrzewania czyli dobry miesi膮c b臋dzie czas na planowanie obsady. Powodzenia:)聽

W drodze sa jeszcze prefiltr sunsun, kt贸ry chce podlaczyc przed biologa, oraz trzeci filtr, tylko wewnetrzny (aquael turbo 2000).

Co do obsady, dalej nie wiem, ale tak jak mowisz, jest czas, zeby pomyslec.

Aaa no i oprocz bakterii, w obu filtrach sa gabki z dojrzalego akwa od innego akwarysty.