Jump to content

Recommended Posts

Posted

...a człowiek pierwszy raz takie widzi, bo nigdy takich glonów nie posiadał to pyta się starszych i młodszych z forum o pomoc :) No to chciałem spytać, cóż to jest, bo boje się, że sinice.

Streszczę krótko i dodam zdjęcie, powiedzcie co myślicie o tej zieleniźnie. Pojawiło się pare dni temu, trochę po okrzemkach, na tle, tuż pod taflą wody. Pomału się rozrasta, wygląda trochę jak hm mech. Dziś wąchałem - nie śmierdzi, drapałem palcem, schodzi jeszcze ciężej niż okrzemki i strasznie mocno trzyma się cr. Nie glutowate. Nie faluje, nie osadzają się na tym bąbelki powietrza. Pyski średnio zainteresowane, nie widzę, żeby to skubały, ale tam prąd wody jest najsilniejszy więc i tak szans nie mają.

240 l

mechaniczny - atman

biologiczny - tetra ex 700 w ceramice z prefiltrem

ogrzewanie 150 W

natlenianie - przez ruch tafli wody

oświetlanie - 2 x 30 W około 8-10 godzin dziennie

Dodam, że akwa jeszcze się stabilizuje. Dojrzewało 4 tygodnie, było trochę nitravecu, był starter. Obsada od tygodnia w baniaku, gdy była wpuszczana no2 śladowe, skoczyło po przyjęciu, jakie jest dokładnie trudno mi powiedzieć, bo kolory na testach paskowych JBLa wprawiają mnie w różowe zakłopotanie i przemyślenia o daltonizmie. Kh 7, Gh 8, Ph 7,6 (zanosi się na sodę).

Obserwuje pilnie zachowanie ryb, a nimi wszystko jak najbardziej gra (ganiają się, są ciekawskie, latają przy przedniej szybie i prawie wyskakują z akwa przy karmieniu, nabierają kolorków, sporadycznie któraś otrze się o piach). Poniżej zdjątka. Proszę o identyfikację.

obraz002kq7.th.jpg

obraz008hv7.th.jpg

Posted

patrząc na foty - jesli kolory są naturalne, ale co najwazniesze czytając opis to imho to sinice nie są wiec spoko

Posted

tak kolory są naturalne, chwilowo mam lustrzankę, która dobrze strzela fotki :) taki jasnozielony mech jak na zdjęciach. Do opisu nic więcej nie dodam bo nie wiem czy coś jeszcze mogę sprawdzić. Myślałem że zielenice, o ile to one, wyrastają dopiero po długim czasie, kiedy baniak jest w pełni dojrzały i dopiero po ataku okrzemków. Nie jest tak?

Posted

na to nie ma sztywnych regół u jednego jest tak a u drugiego całkiem inaczej, nie perzewidzisz bo zbyt wiele zmiennych, woda w kranie, uzyte startery, obsada itd itp

Posted

dzięki mars uspokoiłeś mnie, bo bałem się, że zaraz będzie trzeba koc zakładać na akwa :)

tak może podświadomie opis skierowałem ku zielenicom, ale starałem się patrzeć, niuchać i drapać obiektywnie. Zielsko będę obserwował, jakby chciało wywinąć jakiś numer :wink: