Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się czy w akwarium (300l) mozna pogodzić dwa gatunki tak odmienne żywieniowo? Obsada akwa to redred, L. careleus, l. sprengerae, p. acei. Czy do tej obsady mogę dołączyć jeszcze te dwa gatunki.

w tej sytuacji akwa może być troszke przerybione. Postaram się jednak utrzymać jaką taką równowagę biologiczną wody np denitratorem podmianami itp...

Wracając do tematu; czy ma ktoś doswiadcznia z łączeniem gatunków preferujących raczej pokarmy mięsne i gatunków tytpowo rożlinożernych?

Opublikowano

Nie mozesz dolozyc tych 2 gatunkow, bo masz np, co jest najprostszym powodem ZA MALE AKWARIUM :twisted:

Oraz bedzie za duzo Pseudotropheus'ow, i Demasony beda klepac Saulosi.. czemu?? Bo sa do siebie podobne, tylko ze Saulosi jest mniejsze, slabsze.. i w ogole od dawien dawna mniejsi maja ciezsze zycie :wink:

Co za tym idzie nie radze laczyc Damasownow z Saulosi w tak malym zbiorniku, po drugie, bedzie o 2-3 gatunki za duzo, po trzecie wspomniane przez Ciebie bardzo rozne potrzeby zywienoiwe Twoich podopiecznych takze stanowia problem..

Opublikowano

Dołożenie saulosi nie byłoby jeszcze złym pomysłem ale 2 gatunki to za dużo ... oczywiście dieta demasoni eliminuje je z twojej obsady, do tego saulosi będzie miało problemy ( samce ) z podobnie ubarwionymi a bardziej żywiołowymi demasoni. Nie rób więc tego bo nie ma sensu.

Opublikowano
Bo sa do siebie podobne, tylko ze Saulosi jest mniejsze, slabsze.. i w ogole od dawien dawna mniejsi maja ciezsze zycie :wink:

słabsze tak, mniejsze nie.

Opublikowano

W takim razie dołoże może jeden z tych gatunków. Bardziej podoba mi się demasoni więc może jednak ten gatunek dorzuce. A swoje ryby i tak karmie w 90% pokarmami roślinnymi. :)