yaccay Opublikowano 18 Czerwca 2023 #1 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Cześć Zastanawiam się nad obsadą do zbiornika 115x50x56. Planowałem pierwotnie obsadę jednogatunkową popularnego Chindongo saulosi ale marzy mi się Pseudotripheus demasoni, stąd pomysł na połączenie z Melanochromis interruptus. Zastanawia mnie jakie połączenie liczbowe wybrać? Pseudotropheus Demasoni 1 czy 2 samce do 6 samic Melanochromis interruptus (nazwa handlowa Melanochromis johannii estern) 1 czy 2 samce do 10 samic Łącznie 18-20 ryb Akwarium zalane 10.05.2023. Obecnie dojrzewa. Ryby zamierzam zakupić w sklepie tan-mal. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam Jacek
tom77 Opublikowano 18 Czerwca 2023 #2 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Od kilku lat mam non-mbunę, a nie mbunę, ale pamiętam że połączenie, o którym napisałeś nie było polecane (podobieństwo samców - demasoni miałby dużą przewagę).
Tom74 Opublikowano 19 Czerwca 2023 #3 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Możesz śmiało je łączyć. Dla Demasoni zrób dużo kryjówek. 16 godzin temu, tom77 napisał(a): Od kilku lat mam non-mbunę, a nie mbunę, ale pamiętam że połączenie, o którym napisałeś nie było polecane (podobieństwo samców - demasoni miałby dużą przewagę). Nie wiem gdzie jest podobieństwo samców obu gatunków, nie wspominając o ich wielkość.
Rekomendowane odpowiedzi