Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, planuje zmianę filtracji w akwarium 300l (co prawda nie Malawi ale również pielęgnice, ziemojady i akary więc piasek również jest i kupa syfu) mam kubełek JBL 1502 i problem z zbierającym się syfem... Planuje zbudować nanurowca na pompie IBO beta 24-40. Wstępnie zakładam Zasys-pompa-2/3korpusy z wata--trójnik- powrót do akwarium, drugi odpływ do kubełka z biologia - powrót do akwarium. Czyli dwa wyloty. Martwi mnie czy kubełek wytrzyma, wyjmę wirnik ale jednak będę wodę do niego pchał... Co o tym myślicie? Może inne pomysły? Kubełek na pewno zostanie jako biolog, problem jest z filtracja mechaniczna, wewnętrzny filtr mechaniczny odpada.

Opublikowano

Źle kombinujesz, pompa c. o. przed kubełkiem to zły pomysł. Jest bardzo prawdopodobne, że kubełek się rozszczelni. Zostaw go w spokoju, niech sobie filtruje na własnej pompie. Zrób zasys, dwa korpusy rownolegle, pompa i powrót do akwarium. Nie polecam pompy przed korpusami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Masz wyżej ładnie wyjaśnione. 

Jbl e1502 działa na zasadzie podciśnienia. Ja mam zaraz na wlocie prefiltry i dopiero na samym końcu ten kubełek. Radzi sobie nieźle. Prefiltry z hw-603. Mam dwa równoległe i wtedy przepływ nie spada. Raz na kilka tygodni czyszczenie prefiltru a kubełek raz na rok? Znajdziesz na forum opis moich modyfikacji, może się spodobają.