Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurcze bo musze na dniach(godzinach) zaczac kupowac sprzet

wybralem 2 kubelki JBL... ale jak czytamn ze wewnetrzy trzeba to sie wacham... czy te 2 kulby mi te kupska dobrze wciagna z piasku kwarcowego :/

co tydzien bede odmulowywal ale... nie chce zeby 2 dnia kupska mi lataly ;)

Opublikowano

Wiele zależy od tego, jak ustawisz wyloty i wloty z kubłów. Tak jak pisałem wcześniej, ja nie zdecydowałbym się na dwa kubły. Wziąłbym mocny wew, a że lubię pompy, to pewnie tego typu sprzęt zostałby kupiony. Wolę, jak kubeł jest biologiem i nie będę go otwierał, a wew niech dmucha mocno i zbiera syf dużą powierzchnią (gąbka). Przy takim ustawieniu mam też spokojną głowę o natlenianie wody - kubeł mi napowietrza, a wew wprawia w ruch całą wodę w akwa :wink:

Opublikowano

U mnie na razie sprawdza się jeden kubełek i nic więcej. Wszelkie resztki w tym odchody są usuwane przez świderki. Fajny efekt jest rano (bo to wieczorne/nocne zwierzęta) dosłownie czyściutki piaseczek ale małe bruzdy jakby ktoś zaorał pole.

Opublikowano

Tak teraz czytam i nawet nie myślałam o tym wcześniej, że ważne jest jak ustawi się wlot filtra. Więc mam pytanie wewnętrznego ustawić na powierzchnie wody tak?

Opublikowano
Tak teraz czytam i nawet nie myślałam o tym wcześniej, że ważne jest jak ustawi się wlot filtra. Więc mam pytanie wewnętrznego ustawić na powierzchnie wody tak?

Zalezy czy wylot ma rozbijac tafle, napowietrzajac w ten sposob wode, czy mielc wode, podnoszac tym samym kupki itp. Peace

Zaleznie od tego, ustawiasz ku gorze/dolowi.

Opublikowano
To akurat nie jest rozwiązanie godne naśladowania :wink:

Jak na razie stężenia w normie więc nie widzę powodu by dorzucać drugi filtr (przynajmniej na razie)

• 2 lata później...
Opublikowano

witam

nie chce zaczynac nowego tematu ale jak trzeba to dajcie znac

Macie jakis artykul albo instrukcje jak dokladnie ustawic wloty i wyloty filtrow?

Ja mam zewnetrzny i wlot z gabka jest za tlem a wylot przed tlem na prawa strone na szybe.

Wewnetrzny jest ustawiony z boku obok kamieni po lewej stronie

Jeszcze ryb nie wpuscilem i nie wiem czy dobrze jest...