Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowne Grono kolegów i koleżanek !!

Z racji tego że tło gotowe czeka na wysyłkę a ja bije się z myślami jak to zrobić aby nic nie popsuć..

Do sedna, zbiornik 250x80x70 z obsadą oraz biologią ponad 2 letnią opartą na filtracji w module ( same gąbki) Obsada to nie biotop Malawi a Tanganika ale wiem że na pewno mi pomożecie.

Do wklejenia tła będę zmuszony spuścić całą wodę co za tym idzie i ryby przetrzymać pewnie z 2-4 dni w innym miejscu i tu teraz rodzi się pytanie jak to rozwiązać bo biologia jest w module o nie małych rozmiarów bo pewnie 60hx20 szer x 15 gł... Drugiego zbiornika nie mam aby to wszystko przełożyć na kilka dni. 

Jeśli chodzi o filtrację mam jakiś filterek HW 302 mógłbym go odpalić przekładając część gąbek z modułu do niego ew. wodę z zbiornika w beczki np. 200L (+ gąbki???)  + kamienie napowietrzające dla bakterii na te kilka dni. A co z rybami? Czy ew. dwie beczki po 200L będą optymalne na 2-3 dni ? Wiadomo ilość wody którą będę musiał uzupełnić z kranu w godzinę się nie nagrzeje.   

Jakieś rady?🧐

Opublikowano

Jak masz dwie beczki po 200 L to nie widzę problemu.

Do jednej wrzucasz ryby, do drugiej biologię. W drugiej montujesz pompkę, żeby ciągnęła wodę z beczką z rybami. Przy stabilnej biologi nie musisz się martwić. Jeśli w kranie nie masz wody poniżej 6 pH to nie musisz się niczym martwić. Znam osoby lub widziałem, którzy robią co tydzień podmiany po około 80%.

• Lubię to 2