Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Druga sprawa to fakt, że NO3 na poziomie 60ppm to tak naprawde żaden problem dla ryb i nie musisz nic z tym robić skoro z rybami jest wszystko ok.

Też skłaniam się do zwiększenia ilości podmienianej wody co 2 tyg. Dużo nie ale z tych 20% do 30%. Dobrze 👍 wiedzieć że 60 NO3 to jeszcze żaden problem. 

Więcej byłbym się podmieniać bo w krainie jest pH ok 7,2-7,4

• Lubię to 1
Opublikowano
39 minut temu, iquitos68 napisał(a):

Więcej byłbym się podmieniać bo w krainie jest pH ok 7,2-7,4

No ale i tak dodajesz sodę przy podmianach więc tu bez obaw. Zmierz sobie KH w kranie i w baniaku, tak z czystej ciekawości.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Zmierz sobie KH w kranie i w baniaku, tak z czystej ciekawości

Ze zmierzeniem może być problem gdyż nie mam testów na kh. Jednakże wodę mam uzdatnianią - zmiękczoną, tak żeby nie było kamienia. Wydaje mi się że kh po zmiękczaniu jest bardzo niskie. Jednakże w kaseciaku mam umieszczony worek z wapieniem filipinskim który teoretycznie powinien wspomóc uzyskanie odpowiedniego pH. 

Opublikowano

Nie wiem jak wapień  filipiński, ale miałem w 400 litrach 150 kg skały wapiennej (coś jak alpejski) i wpływ na pH/KH był ma tyle znikomy, że akwarystyczne testy go nie wykrywaly. Zawsze była soda albo inny chemiczny podbijacz, bo w kranie mam wodę  KH 5-6 i zero  szans na stabilne pH w okolicach 8 bez dodatkowych zabiegów.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, iquitos68 napisał(a):

Ze zmierzeniem może być problem gdyż nie mam testów na kh. Jednakże wodę mam uzdatnianią - zmiękczoną, tak żeby nie było kamienia. Wydaje mi się że kh po zmiękczaniu jest bardzo niskie. Jednakże w kaseciaku mam umieszczony worek z wapieniem filipinskim który teoretycznie powinien wspomóc uzyskanie odpowiedniego pH. 

Zmiękczacz ogólny nie zmienia kh tylko gh. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Sprawdziłem notatki i jeszcze raz wszystko przeliczyłem.

Ostanie zapisy w kajecie wskazują na to, że w 2020 umyślnie podniosłem NO3 do 30-40. I jeżeli się nie mylę taki stan pozwalał na to aby uniknąć sinic. W 2021 miałem problem z sinicami  - pewnie NO3 spadło i do tego było dużo świecenia. Musiałem na sinice podać Chemiclean który ostatecznie pomógł.

Od 2021 regularnie robiłem podmiany 16% co 2-3  tygodnie i nie miałem dużego problemu z sinicami. Mogły się pojawić ale były marginalne. W  tym czasie NO3 musiało wzrosnąć z 40 do 60 lub więcej do chwili obecnej. Zakładam, że te 60 do stan w miarę stabilny. Więc wyliczając, że w przypadku gdy zwiększę podmiany z 16% do 24% powinienem  obniżyć NO3 do 54%, a po pewnym czasie po kilku podmianach do pewnie 40-50 gdy stan NO3 ustabilizuje się.

Czyli decyzja  - zwiększam podmiany wody co dwa tygodnie z 16% do 24%. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, bobasxx napisał(a):

A kiedy ostatnio mierzyłeś PO4? 

W 2020. Miałem wtedy 1 mg/L PO4.

Nie atakowałem tego chemią. Przy akwarium 840l wszystkie ingerencje są kosztowne 😕

Najtaniej jest mniej świecić.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, bobasxx napisał(a):

Pamiętaj też, że jbl na PO4 zaniża wynik. 

Chyba @deccorativo o tym pisał kiedyś i jak dobrze pamiętam to chodziło o jakieś 300%🤔 Ale to było dawno, być może obecnie zostało to poprawione.

Używałem i polecam Salifert.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1