Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie rozwija się ten projekt :) Czy te ramy konstrukcyjne pokrywy przyklejałeś do akwarium od góry czy pokrywa swobodnie na nim leży? :) 

Prośba, jak odpowiadasz na komentarz to wpisz "@" i zacznij wpisywać nick osoby, której odpowiadasz, następnie kliknij ją z rozwijanej listy. Wtedy na pewno nikt nie przeoczy odpowiedzi której mu udzieliłeś ;)

Opublikowano

@Vrzechu Dzięki, będę pamiętał. 👍

Pokrywa na razie leży swobodnie na krawędziach szyb. Nie przyklejałem, choć zastanawiam się nad tym. Jest spasowana praktycznie na zero, a jeszcze dolne krawędzie styku ramy i opaski przejechałem silikonem, więc tym ciaśniej siedzi, a i uszczelnienie jakieś już jest.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Moonlight Dzięki. formatki z poliwęglanu zrobiłem o tyle mniejsze, by można było dokleić dookoła nich wąskie listewki ze spienionego PCV, które zasłonią wloty/wyloty komór.

• Lubię to 2
Opublikowano

@TomekT daj znać jak będzie w praktyce spisywać się pokrywa, tzn. czy nie będzie z niej nic kapać po szybach akwarium :) Naprawdę super Ci ona wyszła i myślę czy w moim zbiorniku kiedyś takiej nie zrobić :) 

Opublikowano

Postanowiłem nieco zmodyfikować tło Juwel Granite - zamaskować łączenie modułów, zniwelować kąt 90 stopni przy osłonie kaseciaka i dodać mini „nawis skalny” pod korytkiem na hydroponikę. Na razie testuję mieszanie kolorów emalii Altaxu - antracyt i dąb srebrny wychodzą za jasne, choć emalia przy wysychaniu ciemnieje. Myślę, że przy kombinacji antracytu i szarego powinno być akceptowalnie. Zdjęcia nie oddają rzeczywistych kolorytów, nie jest źle, jak na pierwszy strzał proporcji mieszania.

Pierwszy raz bawiłem się w rzeźbienie tła, chyba nie chciałbym robić całości... masa roboty. 😁

F68184AF-460D-4E3F-A4E1-1C04D94418FE.jpeg

C90C8B45-B9AA-4832-A5DC-CAD28F77AA29.jpeg

C369383E-2B25-49BB-A508-5A983F21792D.jpeg

175243A0-0132-47F9-BA36-D0AE94FB147A.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano

Zawsze możesz przemalować całe tło i kolor się wyrówna ;) Ja malowałem moduł próbując go dopasować do serpentynitu. Poza akwarium był praktycznie identyczny! Po zanurzeniu w wodzie okazało się, że jest dużo jaśniejszy. Chyba lakier bezbarwny odbija inaczej światło z lampy i dlatego... Ale po 2 miesiącach zarosło jakimiś okrzemkami czy innymi brunatnicami i jest elegancko :D