Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowanie wybarwia się w stronę samczą :) ciekawe, bo u moich Msobo pierwsze oznaki "męskości" pojawiły się bardzo późno. Ryby miały już po jakieś 7cm. Przez chwilę myślałem, że trafiły mi się same samice :D Niestety okazało się inaczej. Teraz została mi jedna mała samiczka, która ciągle próbuje coś donosić w pyszczku i 3 samce... :P 

Opublikowano

@Vrzechu Nawet zaczyna tak zbójowato wyglądać. U kilku innych sztuk żółty kolor zaczyna się robić taki lekko brudny jakby, końcówki płetw minimalnie ściemniały. Nie wiem, czy to też początki wybarwiania, zobaczymy. Naliczyłem 3-4 sztuki, u których żółty jest pełny, jaśniejszy od reszty, bez jakichkolwiek przebarwień. Ciekawe, czy te okażą się samicami.

• Lubię to 1
Opublikowano

@TomekT u mojej samiczki kolor żółty jest jakby z minimalnym ciemnym nalotem, ale że jest samicą jest pewne bo inkubuje :P Natomiast z całkowicie żółtej ekipy jeden gość bardzo długo ukrywał to, że jest samcem. Aż byłem w szoku. Dopiero po prawie 1,5 roku zaczął się wybarwiać.

• Dziękuję 1
Opublikowano
43 minuty temu, Vrzechu napisał(a):

Natomiast z całkowicie żółtej ekipy jeden gość bardzo długo ukrywał to, że jest samcem. Aż byłem w szoku. Dopiero po prawie 1,5 roku zaczął się wybarwiać.

Z kolei jeden z forumowiczów przez rok miał pięknie wybarwionego "samca" C. Hary, dopóki nie zaczął inkubować. 😆 Zobaczymy po kolejnym kwartale, co będzie u mnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

@TomekT ja mam teraz taką sytuację z L. Trewavasae :P z ubarwienia jak nic - samica! Zachowuje się natomiast jak samiec :) zastanawiam się czy nie trafił się jakiś albinos przypadkiem :D 

• Haha 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Po dwóch miesiącach wypada coś napisać. 😉 W zasadzie nic się nie dzieje, niektóre z samców Msobo ciemnieją, ale daleko im jeszcze do pełnego wybarwienia. Co jakiś czas któraś z samic Perlmutt inkubuje, ale nie zauważyłem, by dała radę donosić - chyba, że maluchy po prostu nie przetrwały. Za to jest jedna mała sztuka Hary, o połowę mniejsza od największej,  a dałbym sobie rękę uciąć, że od p. Darka Gaży nie otrzymałem nadmiarowych osobników. 🤨 W takim razie marny ze mnie obserwator, że wcześniej nie zauważyłem... 🙃

Bardziej z ciekawości, włożyłem do filtra 100 ml purigenu (nigdy wcześniej nie stosowalem, parametry były w porzadku). Po 48 godzinach nie widzę różnicy w klarowności wody, jedynie zrobiła się jakby bardziej niebieska.

20240112_200630.jpg

20240110_200129.jpg

20240112_195719.jpg

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 6
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wkleiłem ostatnio soczewki 60 st. do każdej z diod led w taśmie doświetlającej hydroponikę, jest bardziej skupiony i kameralny efekt. 😉

20240309_213929.jpg

23CF1E4F-7E49-47F4-8EF3-69D0DB3F0551.jpeg

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 7
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sporo zmian w obsadzie.

Zrobiłem pierwszą redukcję od wpuszczenia ryb ponad rok temu. Oddałem jeden harem L. Perlmutt 1+3 (został drugi, 1+5), 3 samce C. Hara i 1 samca M. Msobo Magunga. W sumie poszło 9 ryb z 30.

Przybyło za to stado I. Sprengerae 1+4. Ryby są sporo większe od reszty (mają 9-12 cm), ale zachowują się bardzo łagodnie, przynajmniej na razie. 😏

Wiem, niektórzy powiedzą, że za dużo gatunków (4) na 400 litrowe akwarium - ale za kilka miesięcy będę zapewne odławiał kolejne wybarwiające się samce Hary i Msobo, bo już widać, że jest ich zdecydowanie więcej, niż samic. Przynajmniej kolejne 5-6 ryb będzie do oddania, więc myślę, że ilościowo będzie OK.

Pozdrawiam Bartka @HodowlaPyszczakówToruń, jeśli tu zagląda, bo to do niego poszły moje dotychczasowe ryby, od niego mam też rdzawe. 👍

20240920_201213.jpg

20240921_142926.jpg

20240921_201205.jpg

20240921_201248.jpg

20240921_201057.jpg

• Lubię to 5