Jombi Opublikowano 8 Maja 2023 #1 Opublikowano 8 Maja 2023 Witam w moim akwarium od 5dni pływają pyszczaki,przed wpuszczeniem pyszczakow stało około trzy tygodnie po jakimś czasie zrobiła się mleczna woda ale samoczynnie się wyklarowała po wpuszczeniu żywych organizmów zauważam ze znowu metnieje.Czy to jest normalne?
pulpet Opublikowano 8 Maja 2023 #2 Opublikowano 8 Maja 2023 Młody i jeszcze mało stabilny zbiornik. Ma prawo tak się dziać. Nie wiem jaką masz filtrację, ale powinno się z czasem wyklarować i unormować.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 8 Maja 2023 #3 Opublikowano 8 Maja 2023 6 godzin temu, Jombi napisał(a): Witam w moim akwarium od 5dni pływają pyszczaki,przed wpuszczeniem pyszczakow stało około trzy tygodnie Co to znaczy "stało". Opisz tak pobieżnie start akwa i filtracje.
Jombi Opublikowano 8 Maja 2023 Autor #4 Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Zalane wodą kranówką,stało około trzy tygodnie bez ryb po trzech tygodniach wpuszczone pyszczaki,filtracja aquael 2000ultramax dwa koszyczki gąbka w jednym ceramika i w jednym wata Edytowane 8 Maja 2023 przez Jombi
pulpet Opublikowano 9 Maja 2023 #5 Opublikowano 9 Maja 2023 A coś na start? Jakaś pożywka dla bakteri? Jakaś próba zaszczepienia biologii? Robiłeś testy jakieś na starcie i przed wpuszczeniem ryb?
Jombi Opublikowano 9 Maja 2023 Autor #6 Opublikowano 9 Maja 2023 Na start bakterie nitryfikacyjne pH 8,2 NO3 0 twardość 6
Jombi Opublikowano 16 Maja 2023 Autor #7 Opublikowano 16 Maja 2023 Czy jest to możliwe ze po zwiększeniu natleniania w moim akwarium woda zaczęła się robić klarowniejsza, do tej pory była tylko fala z filtra a od wczoraj dołożyłem kostkę z napowietrzacza i wydaje mi się ze jest poprawa
suricade Opublikowano 17 Maja 2023 #8 Opublikowano 17 Maja 2023 Tak. Jest to często obserwowane zjawisko. 1
egon44 Opublikowano 17 Maja 2023 #9 Opublikowano 17 Maja 2023 18 godzin temu, Jombi napisał(a): Czy jest to możliwe ze po zwiększeniu natleniania w moim akwarium woda zaczęła się robić klarowniejsza, do tej pory była tylko fala z filtra a od wczoraj dołożyłem kostkę z napowietrzacza i wydaje mi się ze jest poprawa Oczywiście że tak. Prawdopodobnie miałem zakwit pierwotniaków. Silne napowietrzanie po czasie likwiduje ten problem . 1
Jombi Opublikowano 17 Maja 2023 Autor #10 Opublikowano 17 Maja 2023 Dzisiaj padły mi trzy pysie z jednego gatunku co to może być za przyczyna?
Rekomendowane odpowiedzi