Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Za kilka dni/tygodni zaloze/zaleje nowy zbiornik, nic duzego standardowe 240L, 120x...i pytanie techniczne o filtracje:
- czy uzyc 1 duzego kubla typu Aquael Hypermax 4500 z 2 in i 2 out - za plus to mniej skomplikowane rurowanie i zajmuje 1/3 czesci szafki 
- czy uzyc 2 kubly typu Aquel Ultramax 2000 z 1 in/out - jednego pod mechanika drugiego pod biologa - minus, ze 2 kubly zapchaja mi cale szafke i braknie miejsca na jakies prefiltry naruruowe itp itd

Dzieki za pomoc

Opublikowano

Hypermax to nowość, ale raczej Aquael ostatnimi czasami wypuszcza dobre produkty. Jeśli planujesz większy zbiornik w przyszłości to na pewno opcja do przemyślenia. Jeśli jesteś pewien na 100%, że to twoje maksimum to ja bym kupił jeden ultramax 2000, a jak ryby podrosną to dokupił falownik. Dodatkowo tego ultramaxa załadował tylko gąbkami i ewentualnie na samą górę watę.

Mam dwa ultramaxy 1500. Jestem z nich bardzo zadowolony. Prefiltr robi dobrą robotę, a gąbka na górze klaruje niesamowicie wodę.

Opublikowano

glowy nie dam czy w przyszlosci nie bedzie wieksze, zobaczymy (w teorii mam miejsce na baniak 220x50...tylko przez uklad w mieszkaniu musialbym zlecic klejenie zbiornika na miejscu, bo nie skrece z przedpokoju takim wielkim szklem), wiec zaczne od 300L 120x40 a jak dobrze pojdzie to wtedy bede myslal
Myslalem tez o narurowcu zamiast kubla, ewentualnie mixem kubel plus narurowiec - niestety mam dwie lewe rece, owszem czasami grzebie samemu w roznych rzeczach, ale z braku praktyki/warsztatu/itp/itd wynik koncowy nigdy nie jest extra, a tu jednak mowimy o kilkaset litrach wody na podlodze...zlecenie komus pociecia, poklejenia i montazu to pare zloty wychodzi, w dzisiejczych czasach robocizna nie jest tania - wiec jak policzylem, nawet taki Hypermax jest w zasiegu finansowym, jesli nie bede budowal narurowca.