Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wspominałem robię powrót do akwarystki. I po żółwiu zostało mi akwarium 300 l i filtr Aquael unumax 700. I będę chciał wymienić wkłady. Konfiguracje miałem gąbka jako filtracja mechaniczna, potem koszyk z biobalami reszta koszy z ceramiką. Na co polecacie wymienić. Ja myślę dać jeden koszyk jako mechaniczny  gąbka i reszta ceramika jako biologiczna. I jaką dać jest duża różnica między tańszą no name a firmową? Czy może co innego zastosować pozdrawiam:) 

Opublikowano

Cześć. Na samym filtrze 700l nie uciągniesz zbiornika 300 l. z pyszczakami. Biologię ogarnie, ale o czystym dnie i klarownej wodzie możesz zapomnieć. Czeka Cię rozbudowa filtracji minimum o jakiegoś wydajnego mechanika. A gąbki pakuj no name. Różne miałem i jakoś różnicy nie widzę, może poza tym, że jedne twardnieją szybciej, a drugie wolniej w naszej zasadowej wodzie. Ale to raczej przypadek, niż kwestia wyboru droższych wersji. Jak pisał kolega @ziemniak, pakuj 20 ppi i nie baw się w wynalazki. 

Opublikowano

Ok jak będzie trzeba da się mechanika. Generalnie przy 2 żółwiach dawał radę i nie narzekałem.To dam 20 ppi . A co z ceramiką jaką dać? 

Opublikowano

Na żółwich się nie znam. Wiem że mają skorupy na plecach😉. Ale w zbiornikach z Malawi potrzeba wydajnej filtracji. Poczytaj na forum. U części akwarystów notowania ceramiki.spadaja. Ja się do nich zaliczam, choć przez lata używałem i jak by zajrzeć głębiej, to pewnie jeszcze w jakimś filtrze mam. Ale ostatnio systemy filtracyjne opieram tylko na gąbce i działa. Tania, skuteczna, wydajna. Ale z filtracja trochę jak z religią. Każdy ma swoje przekonania. Ważne, żeby parametry wody grały.  Nikt tutaj nie da gotowej recepty na sukces. Możemy doradzać, opisywać swoje doświadczenia. Ty musisz sobie to wypośrodkować, potem poćwiczyć, może coś zmienić i będzie ok.

Opublikowano (edytowane)

Pulpet super dzięki za odpowiedź. Jak działa na gąbce to nie ma co kombinować tylko spróbować. Generalnie mi chodzi o to, że przelicza się, że jeden dorosły żółw brudzi jak gdzieś 20 rybek z dużą przemianą materii. No to się nowej rzeczy dowiedziałem z gąbką i trzeba będzie spróbować :) 

Edytowane przez DawidK
Opublikowano

Z racji tego, że ostatnio namiętnie szukam obsady do nowego akwarium, objechalem kilkanaście hodowli ryb z naszego biotopu. Jak jestem, to się rozglądam i patrzę jak i co kombinują. 100% opiera filtrację na gąbkach. Większość stosuje powietrzny napęd. Proporcje tak na oko  60/40 dla filtrów pchanych powietrzem.. Pompy elektryczne w znakomitej mniejszości. Od garażówek, po największą w Europie, a jak się ostatnio chwalą na świecie, ( 2500 zbiorników) nie weryfikowałem). Coś chyba w tym jest. Zawsze w życiu wychodzi jakieś jakość/cena, albo w tym przypadku koszty.  Więc po co się kopać z koniem, jeśli niewidzialna ręka rynku daje jednoznaczne wytyczne. 

Opublikowano

Unimax 700 ma dwa wloty i dwa wyloty i na papierze 2000l/h.

Po pierwsze oryginalne rurki przelotowe od Unimaxa mają w środku przewężenia i załamania, które drastycznie tłumią przepływ - proponuje zastąpić je dowolnymi rurkami od Ultramaxa lub innymi na węże 16/22 (ale bez przewężeń).

Po drugie zastosuj dwa prefiltry HW603 na każdym z wejść - będę one robić za mechanika i dzięki temu nie będziesz musiał otwierać kubełka zbyt często 🙂 
Prefiltry mają 3 rodzaje gąbek, więc wystarczy dodać tylko jakąś watę lub fizelinę na górę i będzie git 🙂

Do kubła wystarczy ci sama ceramika i dedykowana gąbka od Unimaxa.

Dwoma wylotami możesz zapewnić właściwą cyrkulację wody w akwarium, a z czasem zobaczysz czy filtr wyrabia, czy może trzeba będzie dodać jakiś cyrkulator.

• Lubię to 1
Opublikowano

Rafalniski wielkie dzięki. Cenna rada z tymi rurkami, nie wiedziałem że dławią od unimaxa. No i super pomysł z tym prefiltrem zastosuje . Spoko jak starczy ceramika. To trzeba pomyśleć gąbki czy ceramika.  A jeszcze kusi kiedyś zmiana filtra bo jak dobry to szkoda, więc kiedyś może mniej prądożernego . 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.