Skocz do zawartości

Dywagacje sprzętowe malawijskiego nowicjusza - optymalne filtry do 330 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtry zakupione. Czekam na resztę sprzętu no i oczywiście na akwarium. Temat filtrów uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji. Bardzo mi to pomogło. Jak już akwarium będzie gotowe to chętnie się nim pochwalę, ale to jak mniemam w dziale "Przedstaw się i swoje akwarium"? Pozdrawiam. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nowy problem pojawił się szybciej niż przypuszczałem. Właśnie odebrałem z paczkomatu zamówiony piasek i nabrałem wątpliwości. Jest to biały piasek wapienny o frakcji 1-1,5mm zakupiony na znanej platformie zakupowej. Wybrałem taką, żeby ziarenka były większe i żeby ten piasek nie był porywany przez nurt wody, nie trafiał do filtra itp. oraz żeby był na tyle drobny, by nie utrudniać rybom wykonywania ich jednej z ulubionych czynności - czyli kopania. W tym kontekście taka gramatura wydała mi się idealna. Później natknąłem się na artykuł, że ostre krawędzie żwiru mogą ranić pyszczki oraz skrzela ryb. Zbadałem w powiększeniu ten piasek i ma dość ostre krawędzie. Mimo wszystko jest bardzo drobny. Będzie ok czy lepiej odesłać? Co myślicie?

image.jpeg

piasek 3.JPG

Opublikowano (edytowane)

Ja ze dwa razy dostałem trefny piasek. Zobacz jak się zachowuje w wodzie. Jeśli chodzi o jasny to ja mam obecnie Aragonitowy 1mm. Ryby szczęśliwe, zarówno te nawet 3cm jak i duże komfortowo go przesiewają. 

No i ten Aragonitowy nie jest taki idealnie biały, jest lekko kremowy, taki zduszony biały. Wiem, dziwna nazwa. Ale miałem kiedyś jakiś taki kwarcowy czy coś podobnego to był tak jasny, że raziło w oczy. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

Znalazłem parę zdjęć tego piasku aragonitowego i okazuje się, że pod względem kształtu jest bardzo podobny do tego wapiennego, który zakupiłem. Jest tylko trochę ciemniejszy - tak jak napisałeś. Skoro ryby nie mają problemu z kopaniem w tym piasku 1mm, to z moim też nie powinny mieć. W takim razie zostawię go. Dosypię trochę ciemniejszego piasku bądź drobnego żwirku, żeby dno było bardziej urozmaicone, a nie jednolicie białe i będzie git:) 

aragon.JPG