Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 
przymierzam się do założenia akwarium z malawi. Na chwilę obecną posiadam miejsce i stelaż pod akwarium :). Planuje wykonać akwarium o wymiarach 225x70x100(dł x sze x wyso) czyli jakieś 1500l (takie są wymiary szafki, nic innego się nie zmieści). Miejsce przyszłego akwarium jest w pełni uzbrojone :), w środku znajduje się 5 gniazdek, podpięcie ciepłej i zimnej wody pod podmiankę, oraz odpływ do kanalizacji.  widoczna będzie tylko szyba przednia i 1 boczna. Chciałbym wykonać w środku jakieś tło strukturalne na zamówienie. I tu pytania do Was:

- jaka filtracja dla takiego zbiornika narurowy (wydaje mi się ze nie ogarnie), SUMP (jak podzielić komory ), czy jakiś gotowy

- jezeli wybiorę system filtracji to jak wykonać akwarium  gdzie kominy 

Założenia jak ma wygalać efekt końcowy :)

image.thumb.jpeg.d8cc8ddfa101f53f525ec69c4fe25aea.jpeg

Szafka ( wewnątrz stelaż stalowy obudowany płytą) 

332855546_763483045133907_2234532503838336884_n.thumb.jpg.b82ef31eef9e6542c4958548571ca7b8.jpg

Gniazdka , przyłącz wody, kanalizacja image.thumb.jpeg.8d20e852089de9670feae867e404bb6d.jpegimage.thumb.jpeg.c2bfc791c148ae89fc560cb6a86c0322.jpeg

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
  • Bartek_De zmienił(a) tytuł na Malawi - Pierwsze akwarium
Opublikowano

Fajny projekt się szykuje. Poczytaj o filtrach hamburskich jeszcze. Ewentualnie filtracja w modułach, czy za tłem. Idea w sumie ta sama w każdym przypadku, prostota i taniość wykonania no i bardzo dobra skuteczność. O bezobsługowości, która jest bezcenna nie wspomnę. Powodzenia ii dawaj informacje o postępach. Z przyjemnością będę śledził.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, gerber napisał(a):

1 oznacza pierwsze 😁, ale nie wiem czy to aż tak istotne 

Poprawione. Istotne, aby każdy to dobrze zrozumiał. Teraz do rzeczy,

Jeden narurowiec nie ogarnie to fakt, ale dwa już tak. Minusy: Praktycznie zajmą miejsce w całej szafce i bardzo duży koszt budowy.

Jeśli planujesz tło na zamówienie, to pomyśl o filtracji w tle (w modułach). @TerrArt @Mróz robią takie tła i przy okazji mogą wykonać w tle komory na gąbki. Fajna sprawa, ale również wysoki koszt.

Sump chyba wyjdzie najtaniej, chociaż jak policzyć zakup akwarium pod sumpa, pewnie 100-150 litrów plus do tego przegrody u szklarza, silikon, pompa, rury, zawory... to już nie będzie tak kolorowo. Ciężko coś doradzić, wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Sump jest o tyle fajny, że przy jakichkolwiek pracach przy filtracji nie wkładasz łap do akwarium, ryby nawet nie wiedzą, że coś grzebiesz;) Komin możesz zabudować tłem i nic nie widać w akwa. I tu powraca wątek filtracji w tle, skoro można zabudować komin, to równie dobrze można w tę zabudowę wrzucić pompę, gąbki i jest po temacie. Pomyśl nad tym.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Jeśli planujesz tło na zamówienie, to pomyśl o filtracji w tle (w modułach). @TerrArt @Mróz robią takie tła i przy okazji mogą wykonać w tle komory na gąbki. Fajna sprawa, ale również wysoki koszt.

Co do wysokiego kosztu, to jeżeli Kolega zdecyduje się zamawiać gdzieś tło i moduły, to dopchniecie filtracji do tego już drastycznie kosztów nie podniesie. Sama aranżacja zaboli, a i owszem, ale koszt upchnięcia w niej filtracji to już będzie na granicy błędu statystycznego wg mnie. Ale, oczywiście pod warunkiem, że są ograniczenia budżetowe, zawsze jest wariant zrób to sam. Wtedy w porównaniu do aranżacji zamawianej na zewnątrz koszta spadają radykalnie. Nie świeci garnki lepią, czy jakoś tak😉. Więc jest to też jakaś opcja. No i ogólnie te planowane  budżety w przypadku baniaków 500+ mają to do siebie, że przeważnie i tak się nie dopinają 😁

• Lubię to 2
Opublikowano
12 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

A jak wygląda sprawa czyszczenia tych gąbek nie jest to problematyczne wyciąganie ich ?? Interesowało by mnie takie rozwiązanie żeby było jak najmniej pracochłonne, z racji tego ze pracuje w delegacji jestem tylko na weekendy w domu, a żona już i tak ma sporo na głowie wiec nie chce jej dokładać obowiązku 

Opublikowano
51 minut temu, gerber napisał(a):

A jak wygląda sprawa czyszczenia tych gąbek nie jest to problematyczne wyciąganie ich ??

Nie miałem tego typu filtracji więc się nie wypowiem, ale z przekazywanych informacji od ludzi, którzy ją stosują wynika, że jest ona praktycznie bezobsługowa. Polecam poczytać temat Przemka, wszystko jest tam fajnie opisane.

Opublikowano

Bartek_De dzięki za informacje, a posiadacie może informacje o sprawdzonym producencie szkiełek na zamówienie? Kogo polecanie