Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kreisel już chyba nie robi piasku o gradacji 0,8-1,2 bo nie mogę nigdzie go znaleźć. Jest dostępny 0,5-1,4 ale to będzie ryzyko ze będzie pylić. 
Macie jakiś sprawdzony piasek o gradacji 0,8-1,2 pomijając Kreisela ? 

Opublikowano

Jedź na skład kruszyw i dostaniesz jaki chcesz za przysłowiowe piwo, po co przepłacać w marketach. Nie jest powiedziane, że to musi być Kreisell. Szukaj zwykłego piasku rzecznego do tego dokup trochę żwiru różnych frakcji i wymieszaj z piaskiem, będziesz miał fajne, naturalnie wyglądające podłoże. 

• Lubię to 2
Opublikowano

W jednym akwarium mam piasek do filtrów basenowych. Jest znacznie czyściejszy niż ten do piaskownic. Nie mam pojęcia jak to była gradacja, opakowanie dawno wyrzucone.

Opublikowano

Od siebie polecę piaski i żwiry  firmy Retne. Polska firma, bardzo popularna również na na rynku niemieckim. Używałem różnych kolorów i gradacji w różnych zbiornikach. Bez żadnych dodatkowych zabiegów sypałem zawsze do baniaka. Nic nie mąci, nic nie pyli. Podloża wypłukane i wyprażone w wysokiej temperaturze przez producenta. Do tego jedne z tańszych. W baniakach z Mbuna mam gradację 0,8 -1,6 i sprawdza się świetnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, pulpet napisał(a):

Od siebie polecę piaski i żwiry  firmy Retne. Polska firma, bardzo popularna również na na rynku niemieckim. Używałem różnych kolorów i gradacji w różnych zbiornikach. Bez żadnych dodatkowych zabiegów sypałem zawsze do baniaka. Nic nie mąci, nic nie pyli. Podloża wypłukane i wyprażone w wysokiej temperaturze przez producenta. Do tego jedne z tańszych. W baniakach z Mbuna mam gradację 0,8 -1,6 i sprawdza się świetnie. 

Patrzyłem na ich stronie to tez nie maja już gradacji 0,8-1,2 i w dodatku same białe Piaski , nic w naturalnym kolorze 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Gapa92 napisał(a):

Patrzyłem na ich stronie to tez nie maja już gradacji 0,8-1,2 i w dodatku same białe Piaski , nic w naturalnym kolorze 

Ja kupowałem prawie trzy lata temu. Od pośrednika w Niemczech, ale tak z pierwszego googlenia

https://allegro.pl/oferta/15-kg-szary-piasek-kwarcowy-do-akwarium-0-6-1-2mm-11534483556

I z drugiego, dłuższego googlenia, ten to bym u siebie widział teraz, bo mam jaśniejszy

https://allegro.pl/oferta/30-kg-piasek-rzeczny-do-akwarium-0-8-1-6mm-rosliny-6830804425

Edytowane przez pulpet
Opublikowano
49 minut temu, Gapa92 napisał(a):

Patrzyłem na ich stronie to tez nie maja już gradacji 0,8-1,2

To poszukaj 1.2 lub 1.4.  Nie musi być od 0.8 mm. Chodzi tylko o to , że mniejsze lub w zakresie od... do 0.7 mm mogą pylić. A już na pewno 0.5. 

• Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Nie upierajcie się tak na sam piasek. Sami oceńcie co lepiej wygląda 

Sam piasek

20230301_205258.thumb.jpg.378a5ec2c4675685e9054bfe07241c25.jpg

Piasek wymieszany ze żwirem 

20230301_205342.thumb.jpg.da998388c3356a792270b47754e5af30.jpg

Pewnie że piasek że żwirem. Ja już z pół roku mam żwir w piwnicy i jakoś zawsze zapominam domieszać 😜. A poważnie, to jeszcze ciągle myślę nad ostatecznym wyglądem istniejących zbiorników. I jeżeli zostanie luźne podłoże to bezwzględnie będzie mieszanka. Na razie nie mieszam, bo będą zmiany bez restartu, a piasek zdecydowanie łatwiej odessać w razie czego z działającego zbiornika. 

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, pulpet napisał(a):

Ja już z pół roku mam żwir w piwnicy i jakoś zawsze zapominam domieszać

Po co? Sypiesz na wierzch, nikt tak piasku ze żwirem nie wymiesza jak ryby:D;)

• Haha 1