Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Generalnie testów po terminie nie powinno się używać - nie są one już wtedy wiarygodne.

Testy JBL miały dwie wersje (starą i obecną), które różniły się skalą porównawczą - może odczytywałeś oba testy na tej samej skali - stąd dodatkowe rozbieżności.

Trzeba też uważać przy testach, żeby nie pomylić nakrętki i przez przypadek zakręcić proszku mokrą nakrętką z testów!
Wielu osobom się to zdarzało i potem okazywało się, że testy przekłamywały i były do wyrzucenia 😞.

Edytowane przez rafalniski
Opublikowano
41 minut temu, rafalniski napisał(a):

Ja używałem i używam flagowców Samsunga:  Galaxy S9+ i S21 Ultra.

Nie zauważyłem u siebie rozbieżności w testach NO3, ale za to chlor potrafił mi się nagle znikąd pojawić, a w Gdańsku od lat woda nie jest już chlorowana 🙂 

Dlatego, tak jak już pisałem testy używam właściwe tylko do odczytu NO3 🙂

A może za każdym razem robiłeś testy w innych warunkach (oświetlenie, czas trzymania paska w akwarium, odczyt za pierwszym razem)?

Też "miałem" według testów chlor w wodzie z akwarium nawet kilka tygodni po podmianie. 

Oczywiście starałem się zawsze tak samo robić pomiary. Zużyłem kilka opakowań pasków. Ale bardzo często wychodziły mi dziwne wyniki. Idea sama w sobie super, bo właśnie wyniki są zapisywane etc. No wszystko WOW tylko, żeby te wyniki były normalne.

Opublikowano
7 minut temu, Pikczer napisał(a):

No wszystko WOW tylko, żeby te wyniki były normalne.

Dlatego, z założenia patrzę tylko na NO3 🙂 - w dojrzałym zbiorniku to mi wystarcza - wiem kiedy zrobić większą podmianę a kiedy trzeba zregenerować żywice.

Niestety każda metoda pomiarowa ma swoje wady i zalety - wybierając jedną z nich trzeba mieć to na uwadze i być świadomym ograniczeń 🙂 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, wpos napisał(a):

Stawiam, że masz odczynnik zepsuty. 

Nie no test nówka sztuka. Z ciekawości wsypałem stary proszek.

Opublikowano

Ostatnio bawiłem się w testy kropelkowe na NO3 z JBL i z Zoolek. Wczorajsze wyniki:

Zoolek - 20

JBL - 25

Wnioski podobne do wcześniejszych: te testy są fajne, ale dla wartości poniżej 15 lub powyżej 40/50. Pomiędzy 15, a 40/50 ciężko jest stwierdzić - w zależności od światła. Wyniki można różnie interpretować w zależności czy spoglądamy: w słońcu, w cieniu, w sztucznym świetle.

JBL ma dla mnie tą przewagę, że robi się nim wygodniej i szybciej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ doszło kilka korzeni i woda lekko złapała kolor podmieniłem dzisiaj 50% wody, test JBL po podmianie ok 3. Nie żebym narzekał ale ciekawe co obniżyło/a NO3.