Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu moje samice saulosi zaczęły chudnąć (nie wszystkie) oraz przestały rosnąć i inkubować. Na początku myślałem, że to nicienie lub wiciowce i poddałem je odpowiedniej kuracji, ale nie przyniosło to odpowiedniego skutku - nie wiem co jest. Mają zapadnięte brzuchy, mimo, że regularnie pobierają pokarm. Nie są osowiałe i nie ukrywają się za dekoracjami. Może to zła dieta ? Zastanawiam się, czy może dodawac do pokarmu dodatkowo witaminy np. Sery. Proszę o sugestie i porady.

Opublikowano

No i oczywiście standartowo powinno być: zbiornik, obsada, od kiedy są w akwarium co to znaczy od jakiegoś czasu ?

parametry wody, może i gdzieś to pisałeś, ale sorki nie będzie się wiele osób, które mogą Ci pomóc przeszukiwać Twoje posty aby szukać czy kiedykolwiek coś o tym pisałes.

Kolejne moje pytanie to skąd diagnoza że to nicienie lub wiciowce?

Opublikowano

Akwa standardowe 240 l (120 x 40 x 50). Filtracja - Fluval 304 + kaskada Aquela (chyba FZN 3). Obsada to saulosi (5 + 9 po redukcji obsady). Ryby kupiłem w listopadzie 2006 r. u pana Romana Pawlaka (pokolenie F1). Karmione : Sera granugrean + granu red + spirulina 36% + Malawi Tropicala + pokarm dla paletek z czosnkiem Tropicala + mrożonki (wodzień i kryl). Ryby przez długi okres chętnie podchodziły do tarła, ale od około 2 mięsięcy przestały i zaczęły niektóre samice chudnąć. Nie wszystkie. Podejrzewałem nicienie albo wiciowce (ciągnące się odchody mogły na to wskazywać). Po poczytaniu trochę w Internecie zastosowałem polecne kuracje. Co jest najdziwniejsze, ryby chętnie pobieraja pokarm, ale nie wracają do formy. Zastanawiam się, czy nie jest to efekt ciągłych inkubacji - tarły się jak szalone :)

Opublikowano

Nie znam jeszcze parametrów, ale piszesz że "dziwnie" zachowują się samice, samce więc wygladają ok ??

Samce nie są wychudzone ? Spozywaja pokarm i nie chudną ? Ile masz wybarwionych samców ?

Na pierwszy rzut oka powiem Ci że masz dziwny harem 5 samców na 9 samic to zdecydowanie nie ta proporcja, 3 + 9 było by dużo lepiej, nie wiem po prostu czy samiczki nie mają dość już zalotow piątki samców.